Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inteziviran dijalog Beograda i Prištine

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je danas da Beograd i Priština posredstvom zvaničnika UN misije ne prekidaju dijalog o šest tačaka iz plana rekonfiguracije UNMIK-a, ističući da su kontakti sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu intenzivirani.



"To je dijalog koji je u toku, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je bio u Beogradu i juče popodne se vratio u Prištinu i izvestio kosovsku vladu o dijalogu, s obzirom da se mi konsultujemo sa obe strane - Beogradom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Prištinom. Izaslanik UN za posredovanje u "dijalogu" Prištine i Beograda o rekonfiguraciji UNMIK-a Endrju Ledli je još uvek u Beogradu kako bi nastavio svoj posao, ali nemamo daljih informacija o tome", rekao je Ivanko Tanjugu. On je dodao da se mnogo razgovara, ali da ne može da iznese konkretne informacije.

"To je proces koji je u toku i to su vrlo diskretni razgovori, zato ne iznosimo detalje javno", kazao je Ivanko.

Upitan da li posredovanje i postizanje dogovora ima rok, Ivanko je rekao da je UNMIK dobio instrukcije iz Njujorka da ubrza dijalog, i da je zato novozelandski diplomata Endrju Ledli stigao, da proba da pomogne da se dijalog ubrza.

"Ne mogu da govorim o nekom krajnjem roku. Zavisi od toga koliki napredak možemo da postignemo u bliskoj budućnosti", naveo je Ivanko.

U dijalogu Prištine i Beograda posredstvom UNMIK-a se ne pominje misija EU Euleks, rekao je Ivanko i ponovio da se razgovori tiču samo šest tačaka iz pisma generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predsedniku Srbije.

To su pitanja angažovanja policije u srpskim sredinama, pravosuđa, kontrole granica, carine, transporta i zaštite kulturnog i verskog nasleđa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.