Inspektor: Opasan otpad na deponiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektor: Opasan otpad na deponiji

Nema sumnje da opasan medicinski otpad, koji je umesto u postrojenju za preradu završio na gradskoj deponiji, pripada opštoj bolnici u Pančevu tvrdi Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Nakon dojave radnika Higijene da su na deponiji pronađeni upotrebljeni zavoji, igle špricevi, kateteri, i nalaza inspekcije koja je utvrdila da zaposleni u bolnici nisu propisno razvrstavali otpad naložena je pojačana kontrola.

"Dali smo nalog da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kese označe sa kog odeljenja dolaze. Svi kontejneri su zaključani da ne bi jedni drugima ubacivali. Zabranio sam iznošenje komunalnog otpada na deponiju sve dok se interno ne pregledaju sve kese", kaže Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Razvrstavamo kese sa pojedinih odeljenja. Imamo markirane u kojoj smeni je urađeno i stvarno su zavedene rigorozne mere discipline", kaže Dušan Stojić, zamenik direktora bolnice.

Radnici Higijene ne odvoze kese sa komunalnim otpadom dok se ne proveri njihov sadržaj i prema tvrdnjama inspektora nema bojazni da se ponovo na deponiji pojavi opasan otpad iz Bolnice.

Bilo je i negodovanja medicinskog osoblja jer se od njih traži da pregledaju kese i kontejnere.

"Tu su sada sve više uključene i glavne sestre i odgovorne sestre gde zajedno sa spremačicama tačno znamo na odeljenju kako je i šta razvrstano. Naravno da je bilo i negodovanja, ali dogovorom pokušavamo da ukažemo zašto je ova vrsta posla važna. Gledamo i da koleginice koje rade u porodilištu, operacionoj sali i dečijem odeljenju ne odlaze na ovakav zadatak", kaže Biljana Smajilović - glavna sestra.

Bolnica u Pančevu ima uslove da medicinski otpad adekvatno tretira. Od Evropske unije dobila je dva autoklava za preradu, drobilicu i specijalno vozilo za prevoz opasnih materija. Ostalo je samo da se o razvrstavanju vodi više računa jer u protivnom najavljeno j e da će zbog kršenja procedure uslediti krivične prijave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.