Izvor: B92, 04.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder u 2005: Afere, afere...

Beograd -- Ekipa emisije Insajder je i tokom 2005. pokušavala da u svojim emisijama razotkrije veze kriminala, politike i institucija.

I pored toga što prvi čovek policije uverava da ne preti bilo kakva društvena opasnost, jer u Srbiji više nema velikih klanova poput zemunskog, utisak je potpuno drugačiji. Dragan Jočić je otkrio i da korupcije u Srbiji ima dvostruko više nego 2004, ali nju nije ubrojao u one opasnosti koje bi mogle da razore društvo i institucije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ipak, u 2005. nepoverenje građana u pravosudni sistem i policiju, sudeći po istraživanjima većine agencija sve je veće i čak prelazi 80 procenata. Uzroci takavog raspoloženja, u 2005. godini sasvim su očigledni: afere na političkoj sceni bez policijskog i sudskog epiloga, neažurnost sudova, neočekivane i neobične presude i činjenica da se one mogu kupiti.

Hapšenje sudije Vrhovnog suda

U 2005. prvi put u Srbiji, zbog sumnje da je primio mito, uhapšen je jedan sudija Vrhovnog suda. Pitanje da li ima još podmitljivih sudija za sada je bez zvaničnog odgovora, ali je ekipa Insajdera više puta ukazala na pojedine presude koje nisu smele da ne izazovu reakcije.

Oslobađajuće presude za Makinu grupu

Tako je, na primer, sudija Zoran Tatalović članovima tzv. Makine grupe izrekao oslobađajuće presude, zbog, kako je obrazložio, nedostatka dokaza. A kao dokazi u tom postupku prvi put su korišćeni presretnuti razgovori. Insajder je razgovore prvi objavio i ukazao na obrazloženja u presudi poput onog da u njima nema ni traga o bilo kakvom planu za ubistvo premijera ili drugih javnih ličnosti. Sledi jedan od telefonskih razgovora u kome vođa klana Željko Maksimović Maka objašnjava da se priprema ubistvo premijera Đinđića, ali i još nekih javnih ličnosti.

Željko Maksimović Maka: "Vidi, reci sva govna da se popišu, završeno je sad. Mora Oštićava da dođe i da postavi novi kurs i tako, a Zrika ide i to može verovatno da će ga još u glavu popiti, sto posto. Primakli smo Zrikoka na tri kilometra ... imamo ga kad piša ... ma završeno. Kako god okreneš Bog ne može da spasi, samo ova molila da moram da sačekam, Bog ne spasi to govno i tako".

Vrhovni sud krajem oktobra, mesec dana posle hapšenja zbog podmićivanja upravo u tom sudu, ipak odlučuje da prvostepenu, oslobađajuću presudu članovima Makine grupe ukine. Novo suđenje, međutim, još ne može da počne, jer su zahvaljujući oslobađajućoj presudi Zorana Tatalovića, pripadnici te kriminalne grupe u bekstvu.

Državni zločin

Državni zločin u 2005. zauzima centralno mesto u emisiji Insajder i to ne slučajno. U presudama optuženima koji su ubijali pod pokroviteljstvom države, nema kazne za pokrovitelja. Takva je i prvostepena presuda za ubistvo na Ibarskoj magistrali. I o njoj konačnu reč tek treba da da Vrhovni sud. O ubistvima izvedenim pod pokroviteljhstvom države za Insajder je govorio Vuk Drašković: " Ibarska magistrala, Stambolić, Ćuruvija i Đinđić... te pogibije su ogledalo u kom se vidi Srbija i tačno se vidi ko je ko i šta ko hoće".

Ubistvo u Višnjićevu

Ekipa Insajdera snimila je nedavno priču o još jednom zločinu o kojem se, opet zahvaljujući državi, ćutalo deceniju i po.

Još 1991. godine u selu Višnjićevo kraj Šida, ubijen je Krešimir Herceg. Ubica, tada dobrovoljac JNA Đorđe Dvoranac, za taj zločin nikada nije odgovarao, iako je i prema zvaničnoj dokumentaciji on ubio Hercega.

U Insajderu je rekonstruisana verzija prema kojoj je Dvoranac Hercega ubio samo zbog toga što je bio Hrvat. O tome je svedočio i Krešimirov sin, Milan Herceg.

B92: Vukao ga kroz celu ulicu?

Milan Herceg: "Od centra, videli ste gde je centar skroz tamo do Šarkodina i tamo ga tukao, znaš kako je, sve se to čuje, sve to pričaju iz daljine, niko neće detaljno da ti kaže. Niko neće da kaže takva i takva stvar, nego to sve iza leđa pričaju i ja verujem da ima jedno 20% koji znaju detaljno šta se desilo tamo na Šarkodin gde ga je ubio. On ga je prvo tukao tamo kad je došao i vojska tamo je bila, za vreme rata je bila vojska tamo. Niko tamo preduzeo ništa nije."

Na redu su Tužilaštvo i policija. Oni će morati da potraže odgovore na mnoga pitanja: šta se dogodilo sa Hercegovim telom nakon ubistva, gde je sahranjen, zašto istraga nikada nije vođena, ko je zataškavao slučaj.

Srpski vitezovi

Ekipa Insajdera objavila je brojne informacije koje su skrivane od javnosti. One nikada nisu demantovane, a o mnogima se nadležni nikada nisu izjasnili. Tako je na primer policija pokušala od javnosti da sakrije činjenicu da je formiranjem specijalne jedinice policije "Srpski vitezovi" trebalo ponovo okupiti pripadnike crvenih beretki u jednoj formaciji. Nakon objavljivanja ove vesti, vlasti su ipak odlučile da odustanu od formiranja Srpskih vitezova.

Umesto u zatvor, Legija prvo na razgovor

Slično je bilo i sa činjenicom da se Milorad Ulemek Legija nakon predaje, umesto odlaska kod istražnog sudije, prvo našao sa ministrom policije Draganom Jočićem, direktorom BIA-e Radetom Bulatovićem. Dugo je vlast pokušavala da negira da su postojali bilo kakvi pregovori i dogovori sa Legijom, a da je ipak reč o tačnoj informaciji rekao je Radosavljević, koji Legiju i sproveo na taj sastanak.

Lupus i fabula iza njega

Ekipa Insajdera sprečila je i rad agencije za obezbeđenje Lupus, pošto je objavila informaciju da je njen vlasnik Ulemekova supruga Aleksandra Ivanović koja upošljava bivše pripadnike JSO.

U 2005. najgledanija emisija Insajdera bio je intervju sa Vladimirom Bebom Popovićem, koji je izazvao mnogo burnih reakcija u javnosti. Popović je prvi put javno govorio o svim propustima vlade Zorana Djinđića, ali i o svemu što je do tada bila tajna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.