Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Insajder" i oko "Insajdera"

Beograd -- Čedomir Jovanović je izjavio da je Vojska ometala hapšenje bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Bivši potpredsednik Demokratske stranke za "Insajder" tvrdi da je Vojska Jugoslavije pokušala da spreči Miloševićevo izručenje Hagu, u čemu nije uspela, zbog čega je Vojislav Koštunica smenio čelnog čoveka Vojne službe bezbednosti.

"Javna odluka je odluka Demokratske stranke da napusti koaliciju u Skupštini Srbije, a druga odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ona koja je nama praktično rekla šta treba da očekujemo u budućnosti, a to je odluka Koštunice da smeni načelnika Vojne službe bezbednosti. Koštunica je smenio Đakovića zbog toga što ovaj nije onemogućio ekstradiciju Miloševića Haškom tribunalu. Koštunica je na to mesto postavio generala Acu Tomića, svog podanika i istomišljenika po dva osnova. Oni su bili istomišljenici u njihovoj verziji patriotizma i bili su iskreni istomišljenici u mržnji prema nama, koju nisu krili. Dakle, tada je nama bilo jasno šta treba da očekujemo. To se na žalost vrlo brzo potvrdilo u aferi koja je pratila ubistvo Momira Gavrilovića", kaže Jovanović.

Golubović: Ko je neozbiljan

U reakciji na tvrdnje Jovanovića u "Insajderu", Filip Golubović, bivši generalni sekretar predsednika Jugoslavije, potvrdio je da je razgovarao s Jovanovićem. "Obavestio me je da se nalazi ispred kapije rezidencijalnog objekta na Dedinju i da neko vojno lice odbija da se povinuje 'njihovim' zahtevima za ulazak u objekat u kojem je Milošević", stoji u demantiju Golubovića dostavljenom B92. "Zamolio me je da o tome obavestim predsednika, što sam i učinio, iz zgrade Skupštine. Nije bilo reči o tome da bi neko trebalo da se 'uozbilji'. Napominjem da sam te noći, kao narodni poslanik, učestvovao u skupštinskom radu na usvajanju budžeta", saopštio je Golubović.

Goluboviću dodaje da je pitanje nečije ozbiljnosti postavljeno u jednoj prethodnoj prilici, kada je Jovanović oduševljeno pričao o tome kako su se provela dva reportera u Surčinu u potrazi za kućom Ljubiše Buhe. "Tada su ih 'momci' vezali bodljikavom žicom i izručili u stanicu milicije Zemun, tvrdio je ushićeni Jovanović. Bio sam zapanjen njegovim odobravajućim tonom jer sam ga tada smatrao za obrazovanog, vaspitanog i razumnog mladog čoveka i očinski sam ga zamolio da se uozbilji i da tom i sličnim događajima daje dimenziju koju takva ponašanja zaslužuju. Rekao sam mu da sam zabrinut jer se naslađuje tuđom mukom i da je fasciniran barabama. Taj razgovor je vođen u kabinetu predsednika Skupštine pred mnogo svedoka i nisam ni slutio da će Jovanović moje dobronamerne kvalifikacije izvrnuti i koristiti u svom opisu događaja hapšenja Miloševića. Iskreno mi je žao što se Jovanović nije uozbiljio", navodi Golubović.

Čedomir Jovanović u svom saopštenju tvrdi da nije pošteno što Filip Golubović pokušava da skrene priču sa teme "Insajdera" na nešto što se nikada nije dogodilo. "Sa namerom da istinu marginalizuje neistinom, on čini mnogo veću štetu društvu nego meni lično", navodi Jovanović u saopštenju koje je stiglo u redakciju B92.

Siniša Vučinić pretio Jovanoviću i B92

B92 će protiv Siniše Vučinića i NN osobe koja je u ponedeljak uveče bila u njegovoj pratnji podneti krivičnu prijavu za krivično delo pretnje i nasilničkog ponašanja.

U ponedeljak uveče, pred kraj emisije "Insajder", u zgradu B92 došao je Siniša Vučinić, predsednik Srpske partije socijalista i pripadnik naoružane grupe koja je u martu 2001. pokušala da spreči hapšenje Slobodana Miloševića. Vučinić je došao s četiri osobe, od kojih je jedna, naoružana pištoljem, s njim ušla u zgradu.

Razlog za ulazak u B92, kako je objasnio Vučinić, bio je pokušaj demantovanja izjave koju je Čedomira Jovanovića dao za "Insajder". Vučinić je rekao da posle sinoćne emisije u Beogradu nema mesta i za njega i Jovanovića. On je kazao da se čuo i sa Makom (Željko Maksimović, vođa grupe koja je bila osumnjičena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe) i sa suprugom Milorada Ulemeka Legije. Vučinić je poručio da Jovanovića neće ubiti ni Maka ni Legija, već njegovi ljudi iz Hercegovine, te da je "spreman da ga odrobija".

Po odlasku iz zgrade, Vučinić se javio još nekim redakcijama i poručio da će tokom noći sa svojim ljudima opkoliti zgradu B92. O toj pretnji odmah je obaveštena policija, koja je uzela izjave od radnika obezbeđenja B92. Tokom noći i u utorak nije bilo drugih incidenata.

U međuvremenu, u utorak je stiglo saopštenje predsednika Glavnog odbora Srpske partije Socijalista Siniše Vučinića, u kom je on demantovao navode Čedomira Jovanovića o njegovom učešću u hapšenju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Milkoševića, iznete u emisiji "Insajder". Vučinić je rekao da ga Čedomir Jovanović nije zatekao na kolenima kako kleči i plače sa automatskim oružjem u ruci, već da ga je zatekao u ovalnom kabinetu Slobodana Miloševića kada je Jovanović u pratnji Branislava Ivkovića došao na pregovore.

"Zatekao me je kako sedim na stolici pored Slobodana Miloševića i kako Miloševića molim, gotovo plačućim glasom, da ne prihvata pregovore sa Jovanovićem, već da mi dozvoli da Jovanovića zadržim u podrumu rezidencije Mir, kao taoca što mi Milošević nije dozvolio", navodi se u saopštenju koje je Vučinić neposredno pred početak vesti dostavio našoj redakciji.

"Policija zastrašuje Popovića"

Komitet pravnika za ljudska prava saopštava da policija zastrašuje Vladimira Popovića.

U saopštenju se navodi da je dan pošto je Popović dao izjavu u gradskom SUP-u, povodom emisije "Insajder", usledila akcija Interventne brigrade policije, kada je zaustavljeno i pretreseno Popovićevo vozilo, ali i njegovi pratioci. "Objašnjeno je da je nalog stigao iz vrha policije i da im je naloženo da nađu bilo šta što bi kompromitovalo Popovića i njegovu pratnju", navodi JUKOM.

"Popovićevim pratiocima je saopšteno da je lokaciju njihovog vozila javila policija zadužena za praćenje Popovića, a napominjemo da je ista takva akcija organizovana i pre nekoliko meseci, prilikom službenog boravka Popovića u Srbiji", dodaje JUKOM.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.