Izvor: B92, 18.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Milioni u Švajcarskoj

Beograd -- Sutrašnji Insajder bavi se milionima maraka na privatnim računima ljudi iz Miloševićevog režima u Švajcarskoj.

Sem novca koji je tokom devedesetih iznošen na Kipar, vlasti Srbije posle 5. oktobra 2000. nisu vratile ni novac nađen u Švajcarskoj, na privatnim računima predstavnika Miloševićevog režima. Radilo se o milionima maraka.

Vlasti Švajcarske su tokom 2001. našle račun Milovana Bojića u svojim bankama i zamrzle ga po zahtevu Srbije. Uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da račun ostane blokiran bio je da u Srbiji bude pokrenut krivični postupak protiv bivšeg potpredsednika Vlade Srbije.

Bojića je do 2003. štitio poslanički imunitet, a danas postoji jedna optužnica, koju je podiglo Drugo tužilaštvo. U toj optužnici, prema saznanjima Insajdera, nema podataka o Bojićevim krupnim zloupotrebama u Institutu za kardiovaskularne bolesti tokom devedesetih, koje je 2002. otkrila Budžetska inspekcija Ministarstva finansija.

U tom izveštaju, do kog je došao Insajder, između ostalog se navodi da je Bojić kupujući stan zloupotrebio položaj i oštetio budžet. Na sednici Upravnog odbora Instituta, u maju 1996, doneta je odluka po kojoj se odobrava kupovina stambenog prostora u Ulici Sanje Živanović radi rešenja stambenog pitanja direktora Milovana Bojića. Odobreno je da se za stan plati 300.000 maraka.

Ugovor o kupoprodaji zaključen je sutradan. Ukupna površina stana bez pomoćnih prostorija je 214 kvadrata, a u plaćanju je Institut učestvovao s 52 odsto, dok je Milovan Bojić uložio 48 odsto sume, plaćene prethodnim vlasnicima.

Sledeće godine Institut, koji je kvadrat stana platio 2.500 maraka, Bojiću je svoj deo prodao po ceni od 38 maraka za kvadrat. Institut je 1996. u taj stan uložio 1.029.000 dinara, a 1997. je s Bojićem slopio ugovor, po kom je direktor trebalo da plati 170.905,43 dinara. Ugovorom je Bojiću dozvoljeno i da navedenu cenu isplati u roku od 40 godina, pri čemu mu je mesečna rata bila 356 dinara ili 10 maraka.

Dugovanja prema Institutu Bojić je izmirio već 1999.

U Insajderu će biti objavljeni podaci o sklapanju štetnih ugovora koje je potpisivao Bojić, ali i detalji o tome kako su vlasti Srbije posle 5. oktobra 2000. propustile da građanima Srbije vrate oko 800.000 maraka nađenih na njegovom računu u Švajcarskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.