Indipendent: Sudjenje neće otkriti ništa novo

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indipendent: Sudjenje neće otkriti ništa novo

Britanska štampa ocenjuje danas da sudjenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu neće popraviti odnose na Balkanu, a da će tužilac pokušati da dokaže da je Karadžić organizovao rat i bio ključna figura u planiranju zločina.

Indipendent navodi da sudjenje Karadžiću neće popraviti odnose na Balkanu, ali da uprkos tome, mora da bude održano, jer nema drugog pravednog načina da se ustanovi njegova krivicaoce.

"Nema nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sumnje da Karadžić, uz odbeglog generala Ratka Mladića, snosi najveću odgovornost za ubistvo više desetina hiljada ljudi i za proterivanje više od milion bošnjačkih i hrvatskih civila tokom rata u Bosni", piše u Indipendentu analitičar Medjunarodne krizne grupe u Bosni i Hercegovini Marko Prelec.

Taj proces neće, prema Prelecu, otkriti ništa što već nije poznato i neće doprineti popuštanju napetosti na Zapadnom Balkanu.

Autor članka postavlja pitanje kakav je značaj sudjenja Karadžiću, ističući da "neki smatraju da će ono Balkanu doneti katarzu i izlečenje i pomoći u zauzimanju jedinstvenog istorijskog stava".

"Ta bitka je davno izubljena", smatra Prelec, koji dodaje da Tribunal ne shvata koliko mali ugled uživa na Balkanu.

Karadžiću mora da se sudi ne zato što će na taj način biti ostvaren neki pozitivan cilj, već zbog toga što nema drugog pravednog načina da se ustanovi njegova krivica, zaključuje Prelec u Indipendentu.

Gardijan piše da će 15 godina po okončanju brutalnog sukoba u Bosni i Hercegovini, tužilac pokušati da dokaže da je Karadžić organizovao rat i da je bio ključna figura u planiranju zločina.

Tokom narednih meseci Tribunal će čuti svedočenje više od 400 svedoka, a u nastojanju da se izbegne taktika otezanja koju je primenjivao Slobodan Milošević, Karadžić je upozoren da će njegovo vreme za unakrsno ispitivanje svedoka biti ograničeno, podsetio je Gardijan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.