Incko: Krišto narušava autoritet VSTS

Izvor: Glas javnosti, 17.Feb.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Krišto narušava autoritet VSTS

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u sredu u Sarajevu da je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH "redovna meta direktnih osporavanja, prijetnji i verbalnih napada izabranih zvaničnika i nekih političkih stranaka".

"Političari su u više navrata pokušavali da ugroze vašu ulogu. Kritikovali su vašu ulogu i rad, te multietnički sastav ove institucije. Kada napadaju ovu instituciju, oni napadaju vladavinu zakona u BiH, napadaju temelje države. Ovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << napadi otežavaju vaš rad i ja te napade smatram indirektnom potvrdom da dobro radite vaš posao",  rekao je Incko u obraćanju članovima VSTS-a na početku njihove redovne sjednice.

On je istakao da će preneti poruku svim političkim liderima i izabranim predstavnicima da nezavisnost pravosuđa mora biti sačuvana i ne sme biti narušena.

"Nezavisno pravosuđe suštinski je preduslov za vladavinu prava. VSTS igra vodeću ulogu u obezbeđivanju nezavisnog, efikasnog i profesionalnog pravosudnog sistema",  naglasio je Incko.

Prema njegovim rečima, autoritet VSTS-a nedavno je ponovo direktno osporila predsednik Federacije BiH  Borjana Krišto koja je odlučila da na mesto Ustavnog suda FBiH imenuje kandidata koji nije ušao u uži izbor VSTS-a.

On je naglasio da je ovo već drugi takav pokušaj  Borjane Krišto da učini tako nešto.

Incko smatra da je osnivanje funkcionalnog VSTS-a u BiH jedna od najuspješnijih reformi u BiH i da je ova institucija primjer u regionu.

"Bez vas napredak u oblasti pravosudne reforme bio bi nemoguć. Međunarodna zajednica će i dalje da bude uz vas i davaće vam podršku, posebno na poboljšanju sastava VSTS-a, procesa imenovanja sudija i tužilaca, kada je reč o disciplinskom postupku,  te u procesu izmena i dopuna Zakonu o VSTS-u koji je u toku",  istakao je Incko, dodajući da će VSTS i dalje imati ključnu ulogu da se obezbedi profesionalno i nepristrasno pravosuđe.

On je pozdravio blagovremenu reakciju VSTS-a na apel Delegacije Evropske komisije u BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predjednik VSTS-a Milorad Novković zahvalio je za podršku  međunarodne zajednice i Incka lično "u odsudnom trenutku razvoja reforme pravosudnog sistema u BiH".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.