Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u prijepoljskoj džamiji

Prijepolje, Novi Pazar -- Sinoć izbio sukob dve grupe vernike kada je delegacija muftije Muamera Zukorlića pokušala da uruči rešenje o smeni imama džamije

Zamenik muftije Muamera Zukorlića, Rešad Plojović kazao je da su on i nekoliko predstavnika otišli juče u prijepoljsku džamiju da uruče rešenje, ali da predstavnici džamije rešenje nisu hteli da prime, zbog čega je došlo do verbalnog sukoba.

Plojović je naveo da tuče nije bilo i da ne zna ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni o kakvim pištoljima za koje je ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić rekao da su pronađeni kod privedenih vernika. Plojović je naveo da su ipak uspeli da uruče rešenje i da su se posle toga povukli.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je sinoć da je incident prošao bez posledica i da je privedeno nekoliko lica. On je naveo da je kod jednog od njih pronađeno oružje bez dozvole, a da pronađeno još četiri pištolja koji su bili odbačeni.

Kako je izjavio, sproveden je postupak utvrđivanja identiteta privedenih lica i kriminalističko-tehničke obrade koja bi trebalo da pokaže ko je od njih nosio oružje.

Ministar je kazao da su tokom dana vernici koji podržavaju Muamera Zukorlića slali SMS poruke pozivajući istomišljenike na okuljanje ispred Mešihata u Novom Pazaru kako bi, kako se navodi, odbranili muftijin status.

Jočić je rekao da policija situaciju u Novom Pazaru i Sandžaku drži pod kontrolom i da je, kako je rekao, potpuno spremna da spreči bilo kakav eventualni sukob.

Podsetimo, vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije 3. oktobra je u Novom Pazaru doneo odluku o smeni glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i imenovao Adema Zilkića za reisa-ul-ulemu. Na tom saboru učestvovali su i predstavnici IZ iz Prijepolja.

Dosadašnji reis Hamdija Jusufspahić na saboru je proglašen za doživotnog počasnog reisa.

Sabor IZ u Srbiji podržao Muamera Zukorlića

Sabor Islamske zajednice u Srbiji podržao je danas u Novom Pazaru glavnog mufiju Muamera Zukorlića i pozvao na pokajanje "nekoliko" imama koji su nedavno imenovali Adema Zilkića za vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji.

Sednici Sabora je prisustvovao i izaslanik reisa u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića, sarajevski muftija Husein Smajić, koji je preneo podršku Rijaseta glavnom muftiji u Srbiji Muameru Zukorliću.

"Rijaset, kao vrhovni organ muslimanskih vernika u Bosni i Hercegovini i Sandžaku priznaje jedino Islamsku zajednicu Srbije i glavnog muftiju Muamera Zukorlića", rekao je Smajić pred oko dve hiljade vernika koji su se okupili u dvorištu Mešihata u Novom Pazaru.

Zukorlić je na konferenciji za novinare posle vanredne sednice Sabora, optužio državne organe, pojedine političare i izdajnike u sopstvenim redovima za "široku" zaveru.

On je u vezi sa tim imamima rekao da je "pre nekoliko meseci" tražio dosijee saradnika UDBE iz redova imama.

"Nismo dobili dosijee, ali su se oni sami obelodanili i sada ih znamo ne samo mi, već ih znate svi", rekao je Zukorlić.

Hasani podržao smenu Zukorlića

Predstavnik Islamske zajednice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi muftija Džemaljetin Hasani podržava smenu muftije Muamera Zukorlića jer smatra da on "nije podoban ni za bošnjake u Sandžaku ni za Albance na jugu Srbije".

Hasani je napomenuo da Islamska zajednica za Bujanovac, Preševo i Medveđu koja postoji od 1999. godine i registrovana je u Republičkom ministarstvu vera, želi da sarađuje sa svim islamskim zajednicama u regionu bivše Jugoslavije, ali na nivou, kako je rekao, nezavisnih institucija.

Zukorlić nije hteo da komentariše lokalne političare kako ga ne bi optužili da se bavi politikom.

On je "vlast u Beogradu" optužio za licemerje, ocenjujući da ne poštuje zakone koje je sama napisala.

"U zakonu piše da može postojati samo jedna Islamska zajednica, a pokušavaju da proizvedu na desetine. Smeta im što osnivamo škole da se obrazujemo i u kojima nema korupcije, smetaju im novosagrađene džamije koje nam trebaju i od kojih nećemo odustati", rekao je Zukorlić.

Prema Zukorlićevoj oceni, u pokušaju destabilizacije Islamske zajednice učestvovali su "i kriminalci i narko dileri, jer im nismo dozvolili da otkupe našu imovinu niti ćemo im to dovoliti".

Vanrednoj sednici Sabora su prisustvovali glavni imami, imami, predsednici medžlisa, predavači verske nastave u školama i profesori vaspitno-obrazovnih ustanova islamske zajednice.

Tokom tročasove sednice Sabora u dvorištu Mešihata okupila se veća grupa ljudi u znak podrške Muameru Zukorliću.

Tokom ovog događaja nisu zabeleženi nikakvi incidenti, niti je primećeno pojačano prisustvo policije na ulicama.

Sabor IZ je poručio imamima koji su Adema Zilkića imenovali za reisa u Srbiji, prekinuli sve veze sa Rijasetom u BiH i proglasili drugačije ustrojstvo ove verske zajednice u Srbiji da, ukoliko se do Bajrama (12. oktobra) potpisom pokaju, neće snositi nikakve posledice.

MUP: Na području Novog Pazara mirno

Načelnik Uprave policije u MUP-u Srbije Mladen Kuribak izjavio je danas da je stanje javnog reda i mira na području novopazarske opštine mirno.

Kuribak, koji je bio zadužen za sagledavanje stanja bezbednosti na tom području, rekao je Tanjugu da u poslednja 24 sata nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Prema njegovim rečima, na području novopazarske opštine se nastavlja redovan posao policije sa, kako je rekao, pojačanim aktivnostima na praćenju stanja javnog reda i mira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.