Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Improvizacija imitacije

Beograd -- Čedomir Jovanović demantovao je da su Nebojša Pavković i Zoran Đinđić zajednički komandovali akcijom isporučivanja Slobodana Miloševića.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije, osnivač Centra za modernu politiku i lider Liberalno-demokratske frakcije je gostujući u Kažiprstu Radija B92 rekao da je tekst koji su objavile Večernje novosti manipulacija vojne službe bezbednosti.

"Daleko od toga da je načelnik Generalštaba učestvovao u toj akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao protagonista ekstradicije. Naprotiv, vojska je bila najveći problem. U akciji ekstradicije Miloševića Hagu učestvovalo je nekoliko ljudi uz ministra policije i zamenika načelnika Resora DB-a Zorana Mijatovića, koji su tehnički tu akciju realizovali, zaista uzak krug Zoranovih saradnika, jer je zapravo sve bila velika improvizacija."

Na pitanje da li je on bio u to uključen, Jovanović je kazao: "Da, jesam, to nije nikakva tajna, ali je to bila improvizacija. I osim pominjanja tih helikoptera, ali takođe na pogrešan način, ništa drugo u tom tekstu nije tačno. Vidim da su posebno istakli pitanje pet miliona dolara i novca koji smo mi navodno podelili između sebe."

Direktor BIA-e Rade Bulatović rekao je da je 2002. godine služba registrovala Ratka Mladića u Srbiji. Čedomir Jovanović je tada potpredsednik Vlade i u Kažiprstu je odgovarao na pitanja o tome zašto Mladić nije uhapšen: "Zato što je to bilo fizički nemoguće, zato što mi nismo imali nijednu instituciju koja bi bila u stanju tako nešto da uradi, zato što smo morali da se skrivamo u zemlji u kojoj smo bili vlast, recimo tog 28. juna 2001. godine. Naravno da je Koštunica sve znao. Vidim da se tu navodi kako je zapravo on bio na koncertu..."

B92: Je l' ste pokušavali tada da stupite u kontakt sa nekim? Jeste li razgovarali o tome da on treba da bude isporučen? Zašto je bio manji problem isporučiti Miloševića?

Jovanović: "U redu, Milošević je postao isuviše težak, pukao je led ispod njega, ali hajde sada da nađemo nekog drugog ko neće menjati sistem vrednosti, ko nije kao Milošević. Ja ne želim da kažem da je Koštunica u tom smislu njegov, ali je njegova verna kopija. E zato je bilo nemoguće uhapsiti Ratka Mladića".

B92: "I čekajte, Vi sada 2005. pričate o tome kada ste bili na vlasti, a Koštunica bio lider DSS-a, da niste uspeli da isporučite...

Jovanović: "Pa, tačno. 2003. godine mi nismo bili ništa drugo osim imitacije vlasti."

"Moj sukob s prošlošću"

Čedomir Jovanović je danas predstavio svoju knjigu "Moj sukob s prošlošću".

Jovanović je rekao da su u knjizi prvi put saopštene činjenice koje su javna tajna u političkim krugovima u Srbiji. "Među njima su najznačajnije one koje bacaju svetlo na pozadinu odluka koje smo donosili i one koje koriguju političke pozicije i javno formiranu sliku o najznačajnijim ličnostima našeg društva, a to su predsednik, premijer, predsednici stranaka i politički lideri", rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da knjigu nije napisao da bi preko nje bile vođene političke borbe, ali da je njena poruka da od te borbe ne odustaje. "Knjiga treba da posluži kao motiv ljudima koji su do sada statirali u političkom životu Srbije ili igrali uloge koji su im drugi pisali. Ne očekujem od onih koji su svojim životima praktično napisali knjigu, a ja sam je samo uobličio, da je sa oduševljenjem prihvate, ali mi je drago što su već na početku toliko zabrinuti", kaže Jovanović.

Knjigu je objavio Dangraf, a u prodaji će biti od petka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.