Izvor: B92, 01.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li ujedinjenja opozicije

Beograd -- Ideja radikala o ujedinjenju opozicije prihvatljiva je za Novu Srbiju, dok DSS poručuje da o koalicijama odlučuje posle izbora.

Srbija bi i treći put mogla da dobije ujedinjenu opoziciju. Na poziv radikala, koji je juče obelodanio Aleksandar Vučić, da se opozicione stranake ujedine protiv vladajućeg režima, u DSS-u odgovaraju da oni, kao i uvek, o koalicijama razmišljaju posle eventualnih izbora dok Nova Srbija ovu ideju, kako kaže Velimir Ilić, načelno prihvata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Petnaest godina posle DEPOS-a i osam posle DOS-a, u Srbiji se ponovo pokreće ideja o ujedinjenju opozicije.

Ovoga puta podsticaj su dali radikali, ali u toj stranci ističu da to ne znači formiranje neke nove Demokratske opozicije Srbije.

Aleksandar Vučić za B92 objašnjava da bi ujedinjenje značilo neku vrstu sporazuma o savezništvu da bi se, kako kaže, ostvarile promene u Srbiji.

Vučić, koji je ne tako davno s prezirom govorio o liderima stranaka DOS-a, danas kaže da nema problem da sarađuje sa istim tim ljudima - Vojislavom Koštunicom i Velimirom Ilićem.

"Ne samo da nećemo imati probleme, nego je normalno da pravimo neku vrstu dogovora za promene u Srbiji sa onima koji se danas nalaze u opoziciji, a koji su mnogo manje loših stvari uradili za Srbiju, nego što je uradio DS. Siguran sam da i oni nama imaju mnogo toga da zamere ali sam uveren da ćemo uspeti da pronađemo zajedničku strategiju i zajednički cilj", očekuje generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

U DSS-u kažu da ne odstupaju od prakse da o eventualnim koalicijama razmišljaju posle izbora. Poslanik te stranke u Skupštini Miloš Aligrudić kaže da toj stranci izbori odgovaraju što pre ali nije želeo direktno da odgovori na pitanje da li će DSS ući u savez sa radikalima.

"Jednostavno je glavna tendecija da probamo smaostalno da izađemo na izbore, osim kod izuzetne prilike mogu da se nametnu druga rešenja, ali jednimo kod raspisivanja izbora", rekao je Aligrudić.

I dok su u DSS-u uždržani i ponavljaju da o saradnji kao i do sada razmišljaju tek posle izbora, lider Nove Srbije podržava ideju radikala. Ni Iliću, koji je bio jedan od ključnih lidera nekadašnjeg DOS-a, ne smeta što se sada udružuje sa onima protiv kojih se ranije borio.

"Uvek sam bio protiv diktature i protiv naredbi i uvek sam bio da se odlučuje u parlamentu i ja od mog demokratskog puta Srbije ne odustajem. Ja se nisam promenio, neki drugi su se promenili. Boris Tadić iz jednog demokrate počinje da izrasta u diktatora. Zloupotrebaljavaju se mediji, u državi ne funkcionišu institucije. Mi se moramo zaštiti na neki način i nekim tehničkim ujedinjenjem i nije to loša ideja, o čemu ćemo razgovarati na stranačkim organima sigurno", rekao je Ilić.

Demokrate, koje su sada sede u Vladi sa nekadašnjim političkim protivnicima dok protiv njih savez sklapaju bivši saborci iz sada narodnjačke koalicije, to ne žele posebno da komentarišu.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Skupštini, kaže da je prirodno da se opozicija ujedinjuje.

"Mi oko toga nemamo problem. Njihova je stvar kako će se organizivati, važno je da niko u ostavrivanju partiskih ciljeva ne radi protiv intersa Srbije", rekla je Kolundžija.

Novinar nedelejnika NIN Dragan Bujošević kaže da su u Srbiji moguće sve kombinacije, pa se tako političari međusobno vređaju, a već sutradan sarađuju kao da se ništa nije desilo.

Bujošević kaže i da je zanimljivo da radikali projekat ujedinjenja počinju u trenutku kada njihov politički uticaj slabi.

"Radikali više ne vladaju Novim Sadom, nema ih više u mnogim mestima gde su bili u koaliciji, nema ih više u koaliciji sa raznim drugim strankama, nemaju više onu snagu koju su imali u parlamentu i koja je proisticala iz činjenice da ih je Vojislav Koštunica tretirao kao ravnopravan deo vlasti, stalno tražeći njihovu saglasnost za razne rezolucije, za razne poteze Vlade. Tako da oni sad više jednostavno nemaju više tu moć koju su imali i moraju na bilo koji način da pokažu da je imaju i najbolji način da to urade jeste da se udruže sa drugima iz opozicije", smatra Bujošević.

Još se ne zna kada će radikali narodnjacima i zvanično ponuditi savezništvo. Kako je juče najavio Aleksandar Vučić, SRS će u narednih mesec dana raditi na pripremi strategije za promene i nove izbore a glavni elementi te platforme, kako je objasnio, biće dovođenje investicija i napredak zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.