Ima li posla za sezonce u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2020, 14:18

Ima li posla za sezonce u Kikindi

Usled nemogućnosti prelaska u druge države i rada u inostranstvu, mnogi sezonci ove godine posao će potražiti kod domaćih poslodavaca. Najviše posla u Kikindi i okolini ima u poljoprivredi, a uglavnom ga traže stariji građani.

''Nekada su teži radovi, nekada lakši, ali posao jeste zahtevan. Kada se radi u jeku sezone i kada nas angažuju, tada radimo mnogo'' – kaže Marijan Petrić, iz Banatskog Velikog Sela.

Berba jabuka trebalo bi uskoro da počne, a u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od najvećih voćnjaka u Kikindi polako se pripremaju za predstojeću sezonu. Biće potreban veliki broj sezonskih radnika, koji će biti angažovani u narednih nekoliko meseci.

''Oni će u voćnjaku biti potrebni već početkom sledeće nedelje, pa u naredna tri meseca. Kasnije će biti potreban manji broj radnika kada se bude skidala protivgradna zaštita i ostali dodatni poslovi'' – ističe Slavko Pavlović, suvlasnik voćnjaka u Nakovu.

Posla ima i kod povrtara koji trenutno nude branje krastavaca. Posao nije lak, zahteva dosta napora, ali uprkos tome, najveći broj onih koji se prijavljuju za posao su penzioneri, poput Rozalije Mesaroš iz Kikinde.

''Idem tamo gde treba, tamo gde me zovu. Moramo da radimo, jer ako plaćam račune, onda nemam dovoljno za život, a ako želim da bolje živim, onda nemam za račune, tako da moramo da se snađemo'' – dodaje Rozalija.

Branje krastavaca započinje se u ranim jutarnjim satima kako bi do podneva sve bilo završeno, imajući u vidu da se radi o starijim ljudima.

''Radimo oko pet sati dnevno i to je maksimum. Imajući u vidu vremenske uslove, mi smo već stariji i ne možemo da podnesemo više jer su uglavnom sezonci penzioneri'' – napominje Dragan Vukobrat, povrtar iz Kikinde.

Veliki broj sezonaca ove godine, usled aktuelne epidemiološke situacije, posao nije potražio u drugim državama. Kikinđani su radili na plantažama u Rumuniji, dok će sada biti na raspolaganju domaćim poslodavcima.

''Velike plantaže kajsija su totalno uništene, breskve su isto slabije rodile, proizvođači krušaka su takođe u problemu, tako da svi oni kojima su potrebni radnici, mislim da ove sezone neće imati problema da ih pronađu'' – smatra Dragoljub Repac, član Saveta preduzetnika Srbije.

S obzirom na epidemiološku situaciju, svi poslodavci već uveliko sprovode mere zaštite, koje podrazumevaju i merenje telesne temperature pre ulaska na posed. Takođe, strogo se vodi računa i o svim pravima koja pripadaju sezonskim radnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.