Ima li parlament pola miliona evra za RTS?

Izvor: Glas javnosti, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li parlament pola miliona evra za RTS?

BEOGRAD - Sastanak Radne grupe parlamenta, koja bi trebalo da reši problem prenosa skupštinskih sednica, i generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića trebalo bi da se održi danas. Koordinator ove radne grupe, sekretar Skupštine Veljko Odalović, za Glas javnosti kaže da je parlament i predsednik tog tela Slavica Đukić-Dejanović dobila zvaničan dokument od RTS. Upitan kakva će biti strategija parlamenta, budući da cifra koju traži Javni servis nije mala, Odalović kaže da ništa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi mogao da kaže pre sastanka.

Kolegijum Javnog servisa uputio je pismo Slavici Đukić-Dejanović, u kome se naglašava da je RTS spreman da nastavi da prenosi sednice Skupštine, ali smatra da parlament treba da pokrije polovinu troškova prenosa. Javni servis je takođe ocenio da bi protokol o saradnji sa Skupštinom trebalo potpisati na godinu dana, a ne do 2012, kako predlaže skupštinska radna grupa.

„Javni servis je u prošloj godini prenosio 563 sata zasedanja Skupštine, a u 2009. 665 sati. Na godišnjem nivou troškovi prenosa kreću se od 900.000 do milion evra. Budući da zakon ne predviđa obavezu Javnog servisa da prenosi zasedanja, ovim troškom, zapravo novcem građana Srbije, RTS praktično finansira Skupštinu kao državnu instituciju i time taj deo naplate pretvara u svojevrsni porez“, navodi se u pismu.

U RTS juče nismo mogli dobiti odgovor na pitanje zašto Javni servis, budući da građani već plaćaju pretplatu, traži od njih da plaćaju i prenose skupštinskih sednica.  

Kakve su to gluposti i racunanje fiktivnih troskova. Pa RTS nije privatna firma, nego javni servis koji treba da omoguci informisanje.

Da je privatna Tijaniceva firma, trebala bi da placa skupstini za prenos, kao sto placa prenose utakmice, a zainteresovanih za sudbinu posrnule drzave ima vise nego zainteresovanih za posrnule klubove.

Uostalom, to im je besplatna proizvodnja programa, umesto pranja para preko primitivnih emisija i serija.

Kakvo pricanje prica i zamena teze za otimanje pola miliona evra

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.