Ima li država rešenje za 24 sporne privatizacije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li država rešenje za 24 sporne privatizacije?

Iako je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji, nisu izostala upozorenja i primedbe na slobodu rada tužilaštava i sudova, kao i pozivi da se ojačaju napori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jedan od ključnih problema na koji su ukazivali evropski parlamentarci prilikom ranijih rasprava, ali i tokom poslednje na spoljnopolitičkom odboru, jeste sporo rešavanje predmeta sa spiska od 24 sporne privatizacije.

Da podsetimo, posebnu pažnju evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << političara pre određenog vremena je skrenuo pažnju sudski spor u vezi sa slučajem ATP Vojvodina.

Razlog za pokretanje spora je ogromna šteta koja je nastala zato što Grad Novi Sad nije ispunio svoj deo ugovornih obaveza prema tom preduzeću, pa novosagrađena međunarodna autobuska stanica nije mogla da bude otvorena.

ATP Vojvodina je u stečaju, formirana je posebna radna grupa pri Evropskoj komisiji koja prati taj predmet, za koji kažu da se kroz njega uočavaju putivi manipulacije i uticaja na pravosuđe.

Ovo je, takođe, jedini predmet u kom tokom privatizacije nije oštećena država već privatni investitor.

Investitor Ilija Dević pokrenuo je proces utvrđivanja lične štete koja, prema nalazu veštaka, iznosi preko 100 miliona evra.

Od ukupno 24 sporne privatizacije, do sada je pokrenuto svega pet postupaka. Istrage su u toku u slučajevima Sartid, Veterinarski zavod i Azotara, dok je predistražni postupak u slučajevima Mobi63, Nacionalna štedionica i Novosti.

Savetnici za strana ulaganja upozoravaju da bi šteta, koju bi Srbija mogla da ima zbog odugovlačenja sporova, mogla da bude ogromna.

"Krenuli smo u privatizaciju koja je rezultirala sa preko 30 odsto ukupno potpisanih ugovora koji su morali da budu raskinuti", kaže Mahmut Bušatlija, savetnik za strana ulaganja.



56

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.