Izvor: B92, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilinka Mitreva u SAD

Vašington -- Regionalna saradnja predstavlja ključan segment spoljne politike za koju se opredelila nova vlada u Skoplju. U tom smislu smatramo veoma značajnim nedavni tripartitni sporazum o utvrđivanju granice s Jugoslavijom i Bugarskom. Još mnogo toga ostaje da se uradi do konačne stabilizacije regiona Balkana, izjavila je ministar inostranih
poslova Makedonije Ilinka Mitreva na kraju trodnevne radne posete SAD. On je izrazila zadovoljstvo postignutim sporazumom o Ustavnoj povelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državne zajednice Srbije i Crne Gore, dok je povodom produžene političke blokade u Srbiji rekla da se "politička stabilnost naših suseda odražava na stabilnost Makedonije". Zabrinjava nov neuspeh predsedničkih izbora u Srbiji, ali se mora imati u vidu značaj sporazuma o ustavnom ustrojstvu državne zajednice Srbije i Crne Gore. Stabilnost Jugoslavije i ostalih suseda neminovno se odražava i na stabilnost Makedonije". U razgovoru Ilenke Mitreve s državnim sekretarom SAD Kolinom Pauelom, prema izvoru iz Stejt departmenta, potvrđena je spremnost SAD da ostanu angažovane u tekućim vojnim i ostalim međunarodnim misijama u Jugoistočnoj Evropi. "U razgovoru s Pauelom prenela sam čvrsto opredeljenje naše vlade da dosledno i u potpunosti budu sprovođene odredbe okvirnog sporazuma iz Ohrida, uspostavljena vladavina prava, nastavljena borba potiv korupcije i organizovanog kriminala, a uporedo s daljim ekonomskim reformama i strateškim integracijama u NATO i Evropsku uniju", rekla je ona.

Prilikom susreta je potpisan i međudržavni sporazum o zaštiti i očuvanju određenih kulturnih vrednosti u Makedoniji. Sporazum predviđa, pored ostalog, i formiranje zajedničke komisije koja će obezbediti identifikaciju i zaštitu verskih objekata, groblja, spomenika, istorijskih mesta i arhiva svih nacionalnih zajednica u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.