Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Ne izbori pre bitke za Kosovo

Beograd -- Velimir Ilić smatra da je logično da predsednički i lokalni izbori u Srbiji budu održani na proleće iduće godine zbog Kosova.

Ministar za infrastrukturu izjavio je u utorak uveče u Čačku za lokalnu televiziju da izbori sada nisu potrebni jer se "bije bitka za Kosovo". Analitičari, međutim, tvrde da je odlaganje izbora zbog nekog problema opasno za demokratiju jer dovodi u sumnju spremnost političara da povere biračima odlučivanje o važnim pitanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Javna polemika koja se vodi između vodećih političkih partija u Srbiji o tome treba li treba raspisati i održati izbore u Ustavnim zakonom predviđenom roku, i dalje se nastavlja. Velimir Ilić kaže da izbori sada nisu potrebni Srbiji, jer se, kakao kaže, "bije bitka za Kosovo".

Ilić tvrdi da bi izborna kampanja skrenula pažnju sa rešavanja problema Kosova, i da bi ona dala snagu, kako se izrazio "našim protivnicima da Srbiju dovedu u težu poziciju":

"Ovih 120 dana kada treba da se odluči o Kosovu su ključni za Srbiju i nema vremena za izbore dok se to pitanje ne reši. Moramo svi raditi da dobijemo što bolju poziciju, da odbranimo ono što nam je dužnost da branimo i da Kosovo ostane sastavni deo Srbije", kazao je Ilić.

Analitičari kažu da bi odluka o odlaganju izbora potvrdila tezu da je Srbija zemlja "jednog problema".

Gostujući u Kažiprstu Radija B92, analitičar Dušan Pavlović objašnjava da se sva pitanja u Srbiji mere pitanjem Kosova, a sa tim se stiglo dotle da se i izbori odlažu zbog problema Kosova:

"To je veoma opasno za demokratiju jer u demokratiji kada se procenjuje, a to je karakteristika za demokratiju u odnosu na ostale tipoive režima, totalitarne, autoritarne, jeste da pitanje o tome šta je važno za zemlju, šta je bitno, moralno ispravno za zemlju, donose birači. Ako je pitanje kosova tako bitno, znaće birači kao i za koga da glasaju".

Pavlović zaključuje da kada neko kaže da izbore treba odložiti zbog nekog problema, a u pitanju nije ratno stanje, to upućuje na zaključak da taj neko ne veruje mnogo u demokratiju i ne veruje da su birači sposobni da na izborima donesu dobru odluku.

"Kosovo je samo izgovor"

Ekspertkinja za ustavno pravo Vesna Rakić-Vodinelić smatra da se pitanje Kosova u Srbiji koristi kao izgovor za odlaganje izbora.

Ona je za novosadski "Dnevnik" ocenila da bi eventualno odlaganje izbora značilo "suspenziju aktuelnog ustava".

"Poruke koje u tom pogledu dolaze iz DSS-a posebno začuđuju jer ta stranka verbalno insistira na legalizmu, a sad otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona", kazala je ona.

Prema njenim rečima, najave o odlaganju izbora zapravo su očit primer da je u Srbiji "politika iznad prava".

"Došlo je dotle da se Kosovo koristi kao izgovor za sve, dok onaj ko tvrdi da postoje i druge teme biva etiketiran kao izdajnik", navela je Vesna Rakić-Vodinelić.

Ona je ocenila da je odnos prema najvišem pravnom aktu u velikoj meri i posledica načina njegovog donošenja, koji, kako je navela, nije bio u skladu s demokratskom procedurom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.