Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ili rešenje ili međunarodna ekspertiza

Beograd -- Predsednik SCG Svetozar Marović najavljuje poziv međunarodnim ekspertima ako ne bude rešen slučaj pogibije dva vojnika.

Marović je za TV Crne Gore rekao da će pozvati međunarodne eksperte ako Nezavisna komisija i nadležne vojne službe ne reše slučaj pogibije dva vojnika u beogradskoj kasarni "Topčider".

Marović je potvrdio i da će uskoro doći do personalnih promena u Vojsci Srbije i Crne Gore. "Treba očekivati da već na narednoj sednici Vrhovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveta odbrane budu najavljeni kandidati ili čak imenovani novi generali na raznim mestima u nomenklaturi vojnog vrha, a to znači i novi načelnik Generalštaba", naveo je Marović.

Dok se čeka zvanični izveštaj Nezavisne komisije, sve češće se pojavljuju različite nezvanične informacije o tom događaju. Bivši ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić u pismu Maroviću tvrdi da se već 10 dana zna da se vojnici nisu međusobno poubijali. "Četrdeset dana je prošlo od tragičnog događaja na Topčideru i vreme je da istina bude obelodanjena. Razgovarao sam s jednim od eksperata, članova Nezavisne komisije, i oni su mi rekli da je za njih to već odavno bilo jasno, odnosno da nema ubistva, ili samoubistva, između gardista, kao što tvrdi vojna istraga. Pazite, oni su prvo rekli da je vojnik Milovanović ubio vojnika Blagojevića, pa sebe, a sada tvrde obrnuto, a pri tom tvrde da se u njihovim stavovima i nalazima ništa ne menja. Ti ljudi zaslužuju sve oblike odgovornosti", kaže Batić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da su političari i građani s pravom nestrpljivi da saznaju istinu o pogibiji vojnika, ali upozorava i da iznošenje nezvaničnih verzija u javnost nije dobro. "Bojim se da ćemo, ako to potraje, a činjenica je da previše čekamo na izveštaje, doći u situaciju da, kada komisije saopšte rezutate, čak i ako ti rezultati budu pogođeni u detalj, niko više neće verovati u ono što su komisije rekle i da će iza toga opet biti pravljene neke nove verzije tog događaja. To je ono što bi svakako trebalo izbeći", kaže Dragišić.

Za sada još nije najavljeno kada će biti održana sednica VSO na kojoj će biti predstavljen izveštaj o pogibiji gardista. Nezavisna komisija je nalaze trebalo da predstavi vojnim i državnim organima još u petak, ali je to odloženo na neodređeno vreme. S druge strane, vojni istraži organi navode da svoju verziju događaja još nisu obelodanili da ne bi ometali nezavisnu istragu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.