Izvor: B92, 18.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ifimes" objavio izveštaj o BiH

Ljubljana -- Institut "Ifimes" iz Ljubljane objavio je analizu događaja u BiH, posle poslednjih održanih lokalnih izbora.

Kako javlja dopisnik B92 Jelica Greganović u izveštaju Međunarodnog instituta za Balkanske i bliskoistočne studije, između ostalog pisse:.."Građani su na održanim lokalnim izborima uputili oštar signal upozorenja međunarodnim predstavnicima u BiH, a posebno visokom predstavniku lordu Pediju Ešdaunu, koji je svojevremeno podržao formiranje vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosne i Hercegovine sa nacionalističkim strankama."

To nije u javnosti BiH nikada primljeno sa odobrenjem, piše dalje u izveštaju, niti je ta vlast imala pozitivne rezultate u protekle dve godine - što znači da je politika podrška lorda Ešdauna bila potpuno pogrešna.

"Ifimes" u analizi zatim dodaje: "...Možda bi odlazak dr.Dragana Kalinića i preuzimanje stranke od strane Dragana Čavića, nekadašnjeg socijaliste, mogao biti povod da se SDS iznutra reformiše i distancira od SDS-ove ratne i postratne politike, koja je pre svega srpskom narodu, a i Republici Srpskoj donela hipoteku ogromne odgovornosti za promašenu ratnu politiku tadašnjeg rukovodstva SDS-a o kadrova stranke, od kojih se najveći broj suočava sa odgovornošću pred Haškim tribunalom. Činjenica je da Dragan Čavich ne predstavlja autoritet u SDS-u i RS, koji bi kreirao i vodio nove procese, već se pretvara u glas međunarodne zajednice, koji najčešće, u poslednje vreme, govori o tome kakvi su potezi međunarodne zajednice u BiH i RS, ne pokušavajući pri tome da shvati ili učini nešto čime bi pokazao da razume situaciju u kojoj se RS izmiče tepih ispod nogu', a za pomeranje tog tepiha jedinu odgovornost moraju preuzeti SDS i PDP. Ukoliko nastavi sa ovakvom politikom Dragan Čavić bi mogao biti poslednji predsednik RS, a Mladen Ivanić najveće razočarenje na političkoj sceni RS", stoji, između ostalog u izveštaju "Ifimesa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.