Izvor: B92, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće nedelje dogovor o izborima

Beograd -- U toku sledeća nedelje trebalo bi da se rasplete gordijev čvor u vezi sa raspisivanjem i održavanjem predsedničkih izbora.

Prema nezvaničnim saznanjima B92 u toku naredne nedelje trebalo bi da bude održan trojni sastanak lidera DS-a, DSS-a i G17 plus kako bi se postigao neki dogovor o održavanju predsedničkih izbora. U kabinetu predsednika skupštine Olivera Dulića kažu da, ukoliko ne bude dogovora lidera stranaka vladajuće koalicije, najrealnija je opcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izbori budu raspisani za 9. decembar.

Podsetimo, DS je prema saznanjima B92 na sastanku u četvrtak potvrdio stav da bi izbori trebalo da budu održani 9. decembra. Iako je ovo, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da bude tema još jednog sastanka vrha DS-a u toku ovog vikenda , ali u toj stranci javno ne inisitraju na tom datumu za održavanje izbora.

Jelena Marković, portparolka DS-a kaže da pitanje raspisivanja izbora nije pitanje partijskih stavova stranaka nego već "poštovanja slova Ustava i zakona". "U tom smislu DS stoji na istom stanovištu, a to je da izbori moraju biti raspisani u roku u kome to Ustavni zakon propisuje, a to znači do 31. decembra", kazala je ona.

Sa druge strane, iako se očekivalo da će Glavni odbor DSS-a biti posvećen izborima, više izvora B92 potvdilo je da na sednici, koja je bila zatvorena za javnost, o tome nije bilo reči.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da je stav te stranke o izborima dobro poznat.

"Mi smatramo da do 9. decembra ne treba raspisivati izbore, upravo zbog završetka pregovaračke misije 'trojke' i njihovog izveštaja. I mislimo da ima dovoljno vremena da se u periodu od 9. decembra do 31. decembra kada je Ustavnim zakonom predviđen i rok za raspisivanje izbora ili raspišu izbori ili promeni Ustavni zakon", kaže Mladenović.

U Srpskoj radikalnoj stranci veruju da će izbori ipak biti raspisani za 9. decembar. Funkcioner te stranke Aleksandar Vučić, međutim, navodi da će odluku o tome da li će na njima učestvovati doneti stranački organi u toku naredne nedelje.

"Mi smatramo da je u ovom trenutku najvažnije posvetiti se rešavanju ključnih državnih problema. I ako vlast raspiše izbore i pokaže veliku želju i da tobože pobedi i da nastavi da loše upravlja Srbijom - da li ćemo im se odamah direktno suprostaviti na takav način ili se suprostaviti takvoj odluci o tome će nadležni stranački organi odluku doneti", rekao je Vučić.

Podsetimo, da bi izbori bili održani 9. decembra morali bi da budu raspisani pre 9 novembra. Međutim, ni jedan od zakona koji je neohodni usvojiti pre održavanja izbora još uvek nije ušao u skupštinsku proceduru.

Ustavni zakon inače propisuje da bi izbori trebalo da budu raspisani do kraja ove godine, što znači da je druga mogućnost da budu održani početkom naredne godine.

Treća mogućnost, koja je, kako ocenjuju u kabinetu predsednika skupštine, najmanje realna je da se promenom ustavnog zakona promene i rokovi za održavanje izbora.

Bujošević: DS izgubio glavni adut

Novinar NIN-a Dragan Bujošević ocenio je da je DS posle parlamentarnih izbora poklananjem mesta premijera DSS-u izgubio glavni adut za raspisivanje predsedničkih izbora.

Bujoševič naglašava dea je tim potezom DS Vojislavu Koštunici dao da on vodi političku igru i odlučuje šta će se dešavati u Srbiji.

"Jasno je da postoji neki trenutak kada DS mora da pokaže da ima neku svoju politiku, da ima neke svoje ciljeve, da nešto hoće da uradi . To može da bude ovaj trenutak, ali ja nisam siguran da DS u ovom trenutku ima baš suviše jake argumente u svojim rukama", objašanava Bujošević.

On tvrdi da ako DS bude insistirao samo na predsedničkim izborima, a ne i na ostalima koje predviđa Ustavni zakon, to može biti "jako sebično".

"Ako, pak, nemate set ovih zakona koji treba da prate raspisivanje tih izbora onda će biti oni u poziciji da im se zameri to što ne poštuju Ustavni zakon jer on kaže do 31. decembra, ali i traži i sve ove zakone", naveo je Bujošević.

Novinar NIN-a kaže da mu se čini da je paradoksalno da u ovom trenutku najjači adut DS-a može da bude da ubedi radikale da idu na izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.