Izvor: Blic, 10.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idem u Skupštinu kao na giljotinu

Idem u Skupštinu kao na giljotinu

Ivana Dulić-Marković nije karakteristična samo po tome što je jedina žena u vladi Vojislava Koštunice. Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jedinstvena je po mnogo čemu. Njena posebnost ogleda se i u tome što je često možete sresti u autobusu kako putuje iz Beograda u svoju Suboticu. Nemojte se začuditi ako sa ministrom budete sedeli u istom kupeu u vozu za Budimpeštu...

- To je tačno, ali normalno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se ministar vozi autobusom, biciklom ili vozom, da na posao ide peške - kaže Dulić-Marković u razgovoru za 'Blic'. Kako je to normalno u zemlji Srbiji u kojoj ministri ne izlaze iz skupocenih automobila, u kojoj se poslanici zbog navodnih putovanja bogate na račun naroda?

- To što rade poslanici nije normalno. Nije normalno da poslanik mazne za putovanja dva miliona dinara. I da ne trepne. To što su poslanici uradili ne da nije normalno, nego je krivično delo. I zbog toga bi trebalo da odgovaraju. Tu mislim i na poslanike G17 plus - rekla je Dulić-Marković, koja je i funkcioner te stranke.

- Apsolutno se zalažem za smenu poslanika koji nisu shvatili da treba odvojiti javni interes od privatnog interesa. Volela bih da se to desi u G17 i mislim da se na tome radi. Svaka stranka bi trebalo da smeni poslanike koji su lažirali putne naloge. I to bez bilo kakve velike priče, samo uz obrazloženje: 'Izvinite, niste shvatili šta je vaš posao i kako bi trebalo da se ponašate. Pošto niste dobar primer, stranka će na vaše mesto imenovati bolje ljude, koji će se boriti za ideju za koju su građani glasali na izborima.'

Često ste u Skupštini doživljavali neprijatnosti, posebno od poslanika SPS i SRS.

- Za mene je odlazak u Skupštinu kao odlazak na giljotinu. Tamo se vrlo malo priča o tome šta je predmet nekog zakona, već se sve svodi na moj lik i delo, na moje poreklo, nacionalnost, proučavanje mog pedigrea do pradede, ponašanje mojih roditelja. Kao veliki emotivac sve to shvatam jako lično. Jedini ste ministar koji je imao hrabrosti da socijalistima kaže u lice da su u vreme njihove vladavine hladnjače služile za prevoz leševa umesto bresaka.

- Čini mi se da to nema veze sa hrabrošću, već sa istinom. To je bio moj odgovor na njihove napade da sam za devet meseci uspela da upropastim celu poljoprivredu. Odgovorila sam da ne mogu da upropastim poljoprivredu za manje od godinu dana, niti da popravim situaciju u zemlji u kojoj je mučki ubijen premijer i u kojoj su se u hladnjačama vozili leševi umesto voća. Samo sam pričala kako je bilo, a nije moj problem to što se neko u tome prepoznao. Da li vas je premijer zbog toga kritikovao ili tražio da se izvinite SPS, bez čije podrške nema skupštinske većine?

- Nije. Samo je SPS tražio razjašnjenje te izjave, ali nisu insistirali na izvinjenju. Jeste li nekad zažalili što ste deo vlade koju podržavaju socijalisti?

- Zažalila sam sto puta. Ali, opet, u svakoj takvoj situaciji gledala sam šta je veća šteta ili korist za državu. Više bih volela da sam u vladi u kojoj je DS. Meni je strašno što DS, DSS i G17 više energije troše na međusobne sukobe umesto da je zajednički artikulišu u borbi protiv Bogoljuba Karića i radikala. Kako je biti jedina žena u Vladi?

- Super. Mislim da sam ravnopravna po hrabrosti, snazi, pameti. Volela bih da ima više žena u Vladi. Jesu li ministri džentlmeni?

- Jesu. Svi su korektni prema meni. Jedini ste ministar koji u svom kabinetu drži sliku ubijenog premijera Zorana Đinđića. Zašto?

- Za mene je Đinđić oličenje svega onoga u šta ja verujem i u šta sam verovala kroz ceo svoj život. Poštovala sam njegovu viziju Evrope, način rešavanja problema, a to je govoriti istinu i raditi brzo. Đinđićeva slika mi je sada podrška. Do kada će trajati ova vlada?

- Još imamo tu većinu u Skupštini. Smatram da je priča o izborima smešna. I demokrate i radikali imaju vlast u mnogim gradovima, a Vlada rešava teške državne probleme. Ne znam zašto bi se neko borio za vlast tokom koje će da izgubi Crnu Goru, da pregovara o Kosovu, da reši sve probleme sa MMF, da izruči Ratka Mladića u Hag? Zašto bi neko toliku bedu sebi navlačio na vrat? Ali opozicija traži izbore?

- I Demokratska stranaka i Srpska radikalna stranka nisu iskreni u tim zahtevima, već čekaju da ova vlada završi sve prljave poslove. Zato će nas opozicija pustiti da se mučimo i grčimo još dve godine, do kraja mandata. Samo se nadam da će građani prepoznati ko su oni koji samo lupetaju, a ko su oni koji zaista rade. Šta je vaša poruka seljacima u 2006. godini?

- Pre svega, želim im zdravlje, mir u duši i u kući, i rodnu godinu sa dobrim cenama. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.