Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ideja za pasoš pri kraju"

Beograd -- Idejno rešenje za novi pasoš je u završnoj fazi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić.

Jočić je rekao da je to je prvi pasoš sa obeležjima Srbije i izuzetno sigurna isprava koja će omogućiti brže i lakše putovanje i biti teška za krivotvorenje. Pasoš će najverovatnije biti plave boje, a u sredini će biti zlatni grb s dvoglavim orlom.

Svuda u pasošu, gde to bude bilo moguće, a u skladu s međunarodnim standardima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće korišćena ćirilica kao primarno pismo, najavio je Jočić u intervjuu za Večernje novosti.

"Prva strana pasoša je i najvažnija. Ona će biti polikarbonatska, tvrda kao kreditna kartica. To je strana s podacima, na izvestan način plastična, u kojoj će biti uliveni čip, slika i hologram s grbom Srbije", kaže Jočić.

Prema njegovim rečima, postojaće i mašinski čitljiva zona, a na prvoj strani biće dosta reljefnog mikroteksta i različite vrste zaštite.

Ostali listovi u pasošu biće tako dizajnirani da se vide konture Srbije. Na pitanje šta podrazumeva pod konturama, odnosno granicama, Jočić je odgovorio: "Ono što predviđa naš Ustav."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.