Izvor: S media, 08.Maj.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRINEJ POVODOM TAJNIH DOSIJEA: Crkvi nije mogao da diktira ni Tito, ni Staljin, imamo svoje zakonitosti

Vladika bački Irinej izjavio je da ne želi da priča o aferama vezanim za Crkvu i pojedince koje se pojavljuju u medijima, jer smatra da u demokratskom društvu, kakvo je Srbija, nije normalno da pojedinci pre i bez suda bivaju osuđeni.

Vladika je označio kao "neozbiljno i neodgovorno" to što je neko iz crkvenih krugova, medija ili državnih struktura doprineo obelodanjivanju dokumentacije za koju se ne zna da li je realna ili fiktivna.

"Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o nekome postoje policijski dosijei, onda to znači da su određene službe imale razloga da te ljude drže pod kontrolom ili su te službe prosto zloupotrebljavale svoj položaj", rekao je vladika i dodao da trećeg objašnjenja nema.

"Država ima svoj način, a crkva opet svoj, za utvrđivanje nečije odgovornosti, svako u okviru svojiih nadležnosti i odgovornosti... Proglašvati neke ljude krivima za nešto i tražiti njihov linč ne služi nikome na čast", naveo je vladika bački na tribini Tanjuga "Država i Crkva - sekularna i verska tolerancija".

Po njegovom mišljenju, još je "manje moralno" ovako izrečeni stav proglasiti braniteljskim.

"Bez suda nema presude", jasan je vladika.

Po njegovim rečima, apsolutno nije istina da je Crkva bila bilo šta gurala pod tepih, zataškavala ili obmanjivala bilo koga ili bilo šta.

Istina je, kako je kazao, da Crkva ima "svoj način za rešavanje svojih problema".

"Dakle, postoji jedna interna autonomna regulativa...Moramo poštovati tu ingerenciju Crkve, a u isto vreme postoje državni organi koji imaju pravo i dužnost da sve slučajeve koji ukazuju na bilo koju zloupotrebu procesuiraju i to se zove jednakost svih građana i pripadnika svih religijskih zajednica pred zakonom", rekao je vladika i zaključio:

"Crkvi nije mogao da diktira ni Staljin, ni Tito, ni Dioklecijan, jer ona ima svoje interne zakonitosti i način kako živi i deluje... Ona to čini po svojoj savesti najbolje kako ume i može."

(Tanjug)

Foto: Printscreen YouTube

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.