Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IHT: Koštunica neće da hapsi generale

Njujork -- Vojislav Koštunica izjavio je da "nema nameru da hapsi" četvoricu generala vojske i policije koji su optuženi u Hagu.

Ovo prenosi današnji "Internešnal Herald tribjun" pozivajući se na razgovor obavljen sa njim u petak. List prenosi stav premijera Koštunice da je Vlada spremna na saradnju sa Haškim tribunalom ali i njegovo mišljenje da bi i Tribunal trebalo da nešto učini zauzvrat. "Onima koji su se dobrovoljno predali treba dozvoliti da se vrate u svoju zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do početka suđenja", rekao je Koštunica u razgovoru za IHT.

U širem tekstu koji se bavi epilogom petooktobarskih promena u Srbiji, Herald Tribjun citira i premijerovog savetnika, Aleksandra Simića, koji je izjavio da su "generali su radili svoj posao i da su popularni", i ponovio da bi "svaki pokušaj hapšenja četvorice generala odrazio na stabilnost zemlje". Simić je kao primer mogućih posledica naveo ubistvo premijera Đinđića, u martu 2003. godine."

U izjavi za B92 Aleksandar Simić kaže da su navodi u tekstu novinarke Džudi Dempsi istrgnuti iz konteksta dužeg razgovora koji je vođen u kabinetu premijera. Simić ističe da je njegova navodna izjava da bi pokušaj hapšenja generala ugrozio stabilnost zemlje, zapravo bio pokušaj da novinarku podseti na odluku Vlade Zorana Živkovića da hapšenje generala predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. "Pokušao sam da objasnim da ova Vlada, kada je reč o generalima, nije menjala odluku prethodne," kaže Simić.

www.iht.com/articles/2004/10/24/news/serbs.html

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.