I srpska desetorka stvarala budućnost

Izvor: S media, 31.Mar.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I srpska desetorka stvarala budućnost

Nova era u nauci počela je juče u 13.06 u Evropskom centru za nuklearno istraživanje (CERN), gde je u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) izazvan prvi labaratorijski sudar snopova protona pri rekordnoj, do sada neostvarenoj energiji od 7 teraelektronvolti (TeV), što je oko 99,9999 odsto brzine svetlosti (299.792,458 km/s)!

Ovaj eksperiment pružiće informacije o fundamentalnim tajnama najelementarnijih čestica u prirodi i interakcijama koje između njih vladaju, kao i o tamnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << masi i tamnoj energiji, za koje se pretpostavlja da zauzima 27 odsto kosmosa.

U ovom velikom projektu učestvovalo je 10 srpskih naučnika i istraživača sa Fizičkog fakulteta, Instituta Vinča i Instituta za fiziku u Zemunu. Na Fizičkom fakultetu napravljena je video-konferencija između Beograda i Ženeve, na kojoj su naučnici i studenti imali priliku da prate ovaj istorijski događaj.

- Značaj ovog projekta je ogroman, to je najveći, najsloženiji i najskuplji naučno-tehnološki projekat u nauci. Planirano je da ukršteni protoni funkcionišu neprekidno dve godine. Nakon toga, protoni se neće kretati 6 meseci do godinu dana, a zatim se kreće u drugu etapu, gde ćemo probati da ih sudarimo pri energiji od 14 TeV - kaže za „24 sata“ prof. dr Petar Adžić, rukovodilac Beogradske CMS grupe, koja je ime dobila do istoimenom detektoru u kojem se sudaraju protoni.

Ovaj eksperiment izazvao je i veliki strah širom sveta, počev od stvaranja crnih rupa, pa sve do smaka sveta. Srećom, kao što vidite, ništa od toga se nije dogodilo, a naučnici kažu da i ako se stvore crne rupe – neće opstati.

- To su mikro crne rupe, koje do sada nisu detektovane. Ali i ako se pojave, one će imati malu masu i neće opstati, raspašće se - objašnjava profesor Adžić.

Za Srbiju je značajno što učestvuje u ovom projektu koji otvora nova naučna pitanja.

- Spejs šatl je ništa naspram mašine kao što je LHC. Ovo je fundamentalno istraživanje i saznanja do kojih budemo došli biće osnova za sve ostale nauke i dalji razvoj tehnologije - kaže prof. dr Jovan Puzović, zamenik rukovodioca CMS grupe.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.