Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I predstavnik Prištine pred SB

Njujork, Beograd -- Članice SB UN postigle kompromis da se predstavnik Kosova obrati na sastanku posvećenom budućnosti te pokrajine.

Srbija je tražila od Saveta bezbednosti da ne dozvoli predstavnicima kosovskih Albanaca da govore na sastanku 19. decembra, jer oni ne predstavljaju državu. Da bi se našao kompromis, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin predložio je da se predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozove da se obrati Savetu, u skladu sa pravilom koje dozvoljava pojedincima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji nisu državnici da učestvuju u njegovim debatama.

Čurkin je rekao da bi srpski premijer Vojislav Koštunica i Fatmir Sejdiju bili pozvani na sastanak na osnovu dva različita pravila.

"Biće jasno da će politički položaj dve strane koje učestvuju u razgovorima biti potpuno različit", rekao je Čurkin.

Rusija i Srbija smatraju da bi bilo kršenje međunarodnog prava ako bi Kosovo proglasilo nezavisnost i ako bi ga neke zemlje priznale bez rezolucije SB.

Rusija takođe navodi da bi to bio opasan presedan.

Čurkin je izjavio da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo pravno ništavo, jer ne proističe iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da se na sednici Saveta bezbednosti UN 19. decembra na kojoj će se raspravljati o Kosovu očekuje "veoma interesantan razgovor", ali da "ne garantuje jednodušan stav".

"SB nije imao snage za otvorenu sednicu"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samrardžić je izjavio da je razočaran što Savet bezbednosti UN nije imao snage da za 19. decembar zakaže otvorenu sednicu o Kosovu i Metohiji.

"Šteta je i žalosno što SB nije imao snage da održi prvo otvorenu sednicu i na njoj poštuje Rezoluciju 1244 i ustavni okvir Kosova koji kaže da predstavnici privremenih inistucija u inostranstvu mogu biti samo pratioci delegacije koju predvodi specijlani predstavnik generalnog sekretara, u ovom slučaju Joahim Riker", kazao je Samardžić.

On je rekao da su članice SB donele odluku da sednica bude zatvorena kako bi na njoj mogli da govore i predstavnici nedržavnih subjekata - pa je u tom smislu dopušteno da na njoj u ličnom svojstvu istupi kosovski predsednik Fatmir Sejdiju.

Ministar je kazao da će Sejdiju 19. decembra u Njujorku, za razliku od premijera Srbije Vojislava Koštunice koji će zastupati državne interese, moći da istupa samo u ličnom svojstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.