Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I na lokalnom nivou svi čekaju odluku socijalista

BEOGRAD - Mada republička vlast još nije na vidiku, Socijalistička partija Srbije, koja je ključni igrač i na lokalu, već je napravila dogovor sa radikalima i narodnjacima u 14 lokalnih samouprava, dok će sa demokratama, bar zasad, vladati u samo šest opština. Tako je vlast radikala, narodnjaka i socijalista već formirana samo u opštini Golubac. Koalicioni sporazum između SRS-a, DSS-NS i socijalista potpisan je u Čačku, Kraljevu, Žabarima, Požarevcu i Kruševcu. U još desetak opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vode se pregovori između takozvanih nacionalnih stranaka o formiranju lokalnih vlasti.

Tako u Novoj Varoši još pregovaraju predstavnici SRS-a, SPS-PUPS, DSS-NS. U Kikindi će lokalnu vlast formirati radikali, SPS i DSS, a u Odžacima će se SRS-u pridružiti koalicija SPS-PUPS i najverovatnije DSS. Očekuje se da će u Žabarima SPS, koja je osvojila najviše mandata, ići u koaliciju sa SRS, DSS i NS. U Bajinoj Bašti dogovor o koaliciji prave DSS-NS i SRS, koji bi sa 23 odbornika, od ukupno 45, obezbedili tesnu većinu za formiranje vlasti. Pozvani su i socijalisti sa osam odbornika da se priključe ovoj koaliciji, ali se još nisu izjasnili da li prihvataju.

Iako se nagađa da bi vlast u Kuršumliji trebalo da formiraju SRS, DSS, NS i SPS, koji imaju 20 mandata, ipak su, prema tvrdnjama predstavnika stranaka, u opticaju i neke druge kombinacije. Koaliciji SPS, DSS-NS i SRS u Trsteniku će se pridružiti i SPO, a u Bogatiću se uveliko vode pregovori između SRS-a, SPS-a i DSS-a.

U Aleksincu je slučaj da pregovara svako sa svakim, a najčešće pominjana kombinacija je SRS, DSS-NS, kojima bi mogli da se pridruže koalicija SPS-PUPS i Grupa građana. Socijalisti Priboja traže mesto predsednika opštine iako imaju samo tri mandata, a njihov koalicioni partner PUPS jednog, pa su razgovori sa koalicijom „Složno SRS-DSS“ zapali u poteškoće. U Vrnjačkoj Banji se još ne zna ko će obrazovati opštinsku vlast, ali će socijalisti u svakom slučaju biti u vladajućim strukturama. I u Valjevu će, ko god da formira vlast, u njoj biti i socijalisti.

Ova stranka je jezičak na vagi u Mionici, a slična situacije je i u Osečini, LJigu, Ubu i Lajkovcu.

Socijalisti će sa demokratama učestvovati u vlasti u Prokuplju, Pirotu, Dimitrovgradu, Loznici, Paraćinu, i najverovatnije u Nišu, gde ove stranke najintenzivnije pregovaraju.

U Jagodini je koalicija SPS-PUPS-JS osvojila apsolutnu većinu, pa nikakvi pregovori nisu bili potrebni. Dosadašnji predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma izabran je juče za prvog gradonačelnika tog mesta, koje je po novom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji dobilo status grada.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.