I mališani bez obroka

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mališani bez obroka

PORODICE sa troje i više dece, srednjoškolci, poljoprivrednici i nepismeni osetili su najdrastičniji pad standarda. Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, upravo ova populacija proživljava najteži period, a ispod linije siromaštva, za samo godinu dana, spustilo se čak 60.000 onih koji ni u ranijim godinama nisu živeli u blagostanju.

- Prvi put od 2006. godine zapažamo značajniji broj stanovnika kojima je neophodna socijalna pomoć da bi podmirili osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << životne potrebe - kaže Ljubomir Pejaković, specijalni savetnik ministra rada i socijalne politike. - U ovoj godini je čak 17.000 više korisnika materijalnog obezbeđenja i pomoći (MOP), nego što ih je bilo lane.

Prema rečima Pejakovića, u 2009. godini je broj onih koji žive sa manje od 8.000 dinara mesečno povećan za 0,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Najveći porast siromašnih zabeležen je u Beogradu, pa se, umesto 2,9 odsto, koliko je 2008. godine iznosio procenat ugoženih u ukupnom broju stanovnika, u 2009. godini „popeo“ na 3,8 odsto. U centralnoj Srbiji je ovaj procenat porastao sa sedam na čak 9,3 odsto - iznosi Pejaković. - Najveća pomeranja primećena su na selima i to među izdržavanim stanovništvom, neobrazovanim i nepismenim. Ubedljivo su najviše osiromašile velike porodice sa više od šest članova.

U Ministrastvu rada i socijalne politike napominju da ih posebno zabrinjava podatak da se sve više dece nalazi na rubu egzistencije.

- Prema poslednjim podacima sa terena, deca su u najvećem riziku od siromaštva - dodaje Pejaković. - Povećano je učešće dece do 13 godina sa 7,3 odsto u 2008. na čak 9,8 odsto u 2009. godini, ali i broj tinejdžera. Lane je bilo čak 8,4 odsto siromašnih u uzrastu između 14 i 18 godina, što je u odnosu na godinu ranije, porast od 1,5 odsto.

Resorno Ministrastvo zato ubrzano piše novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji bi obuhvatio veći broj korisnika. Plan je i da u bližoj budućnosti sve usluge socijalne zaštite moći, osim državnih, mogu da pružaju i privatne službe i to pod jednakim uslovima.

NARODNE KUHINJE

ZAGARANTOVANI obrok u 21 narodnoj kuhinji, koliko ih trenutno radi u našoj zemlji, ima 6.000 korisnika. S obzirom na sve veći porast broja ugroženih, taj broj obroka je nedovoljan, pa Ministarstvo rada i socijalne politike planira otvaranje novih kuhinja u najugroženijim opštinama. Čeka se računica koju pravi Ministarstvo finanasija, a potom će predlog biti dostavljen Vladi Srbije na razmatranje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.