Izvor: B92, 26.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez važnih ambasadora

Beograd -- Ni posle 100 dana od formiranja Vlade, Srbija nema ambasadore u desetak značajnih evropskih država.

Iako je bilo gotovo izvesno da će na sednici Vlade u četvrtak biti imenovani ambasadori, to se ipak nije dogodilo. Mediji spekulišu da je u pitanju sukob unur vladajuće koalicije oko imena kandidata i da je neslaganje unutar vladajuće koalicije izazvao predlog DSS-a da potpredsednica te stranke Sanda Rašković bude ambasadorka u Rimu.

Demokrate nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristale na taj predlog, jer je i drugi potpredsednik DSS-a Vladeta Janković već bio viđen na mestu ambasadora u Vatikanu. Kao odgovor automatski je usledila poruka iz DSS-a da se stopiraju kanidature Radomira Diklića, Iva Visković i Predraga Filipova za mesta u Briselu, Atini i Ljubljani.

Međutim, u DSS-u kažu da ne postoje nikakvi sukobi unutar vladajuće koalicije već da je u toku usaglašavanje stavova zbog velikog broja dobrih kandidata.

Dušan Lazić, član foruma za međunarodne odnose i dugogodišnji diplomata kaže da nije ništa neobično da se unutar vladajuće koalicije vode polemike oko kandudata za ambasadore i navodi da je to karakteristično za sve parlamentarne demokratije u svetu.

On kaže međutim da je jako važno da se o kandidatima pregovara van domašaja javnosti jer se u suprotnom šalje neozbiljna poruka da se radi o nevažnim ljudima i na taj način utiče na zemlju koja donosi odluku o tome da li će nekoga prihvatiti za ambasadora.

Lazić smatra da je veoma dobro što je pokrenut proces izbora i imenovanja diplomata, jer već duže vreme nismo imali ambasadore u više veoma značajnih i uticajnih zemalja u svetu koje bi mogle da odigraju značajnu ulogu u poboljšanju imidža Srbije i pomognu u procesu evropskih integracija.

Podsetimo, Srbija je nedavno imenovala ambasadore u Rusiji i Kanadi, ali još uvek nema ambasadore u Velikoj Britaniji, Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj.

"Slika Srbije mnogo bolja nego pre 100 dana"

Vuk Jeremić je sinoć izjavio za B92 da je najveći uspeh Ministarstva spoljnih poslova na čijem je čelu to što je slika Srbije u svetu "kudikamo bolja nego pre 100 dana".

"Ponovo smo u procesu priključivanja EU, imamo novu rundu razgovora o Kosovu koja ranije nije bila na stolu, u toku su pripreme Zakona o spoljnim poslovima i to je prvi zakon o spoljnim poslovima koji će usvojiti Skupština Srbije", rekao je Jeremić.

Povodom imenovanja ambasadora Srbije u deset zemalja, on je rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo proceduru koja je državna tajna i da se zato "u ovom trenutku ne bi moglo ništa diskutovati u vezi sa samom procedurom".

"Trajanje procedure zavisi od zemalja domaćina i ona se završava dobijanjem agremana zemlje domaćina. Nadam se da će agremani doći što pre i da će ambasadori otići što pre", rekao je Jeremić.

On je rekao da sa tim zemljama postoje "bliski i živi" odnosi koji se odvijaju na nivou visokih političkih funkcionera, ministara i predsednika vlade, a i na nivou "drugih vrsta predstavljanja u tim zemljama".

"Ne lobira se samo kroz zvanične kanale ustrojene u diplomatsko-konzularnom smislu", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.