I SRS i ZES uzdaju se u SPS

Izvor: Politika, 24.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I SRS i ZES uzdaju se u SPS

Predstavnici beogradskih socijalista i dalje se sastaju sa radikalima i narodnjacima, ali juče nisu bili spremni da odgovore da li su tačne tvrdnje da pregovaraju i sa demokratama o formiranju vlasti u Beogradu

Dan pošto je Glavni odbor Socijalističke partije odlučio da ta stranka formira republičku vladu sa listom „Za evropsku Srbiju” (čiji je uslov za koaliciju sa SPS-om zajednička vlast i u prestonici), predstavnici beogradskih odbora radikala, narodnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i socijalista sastali su se u prostorijama Demokratske stranke Srbije i razmatrali strategiju za konstitutivnu sednicu skupštine Beograda, zakazanu za 14. jul.

Ipak, posle jučerašnjih razgovora sa predstavnicima ove tri stranke, utisak je da bar dva od tri koaliciona partnera nisu potpuno sigurna u opstanak saveza sklopljenog 28. maja.

Sastanku u prostorijama DSS-a prisustvovali su Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, Aleksandar Antić, potpredsednik gradskog odbora SPS-a, Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije, Andreja Mladenović, portparol DSS-a, kao i Dejan Mihajlov, generalni sekretar vlade, koji je došao nešto ranije od ostalih učesnika.

Naš pokušaj da od predstavnika socijalista saznamo da li njihova odluka o formiranju republičke vlade sa listom „Za evropsku Srbiju” znači da će se takav savez formirati i na gradskom nivou, kao i da li je na gradski odbor SPS-a bilo pritisaka iz vrha stranke da ponište sporazum sa narodnjacima i radikalima, te da li bi SPS pristao na podršku Liberalno-demokratske partije za manjinsku gradsku vladu sa demokratama, ostao je bez rezultata, jer Antić pred početak sastanka u DSS-u nije imao vremena za razgovor.

Na ta pitanja odgovor nismo dobili ni kasnije, jer nam je Antić, kada se posle više poziva javio na telefon, rekao da nije u mogućnosti da govori i da je u skupštini, ne precizirajući u kojoj, budući da on nije poslanik Skupštine Srbije. Tako nas je Antić ostavio i bez odgovora na pitanje da li njegovo, najblaže rečeno, izbegavanje novinara ima veze sa opstankom koalicije sa narodnjacima i radikalima.

Član Glavnog odbora SPS-a Zoran Anđelković juče je za „Kažiprst” Radija B92 izjavio da je lokalnim odborima SPS-a povereno da sami odrede sa kim će u svojim sredinama deliti vlast, tako da, kako je rekao Anđelković, formiranje vlade sa demokratama ne ugrožava raniji dogovor o podeli vlasti u Beogradu. On je ipak ocenio da je, ukoliko bi propao dogovor SPS-a sa radikalima i narodnjacima u Beogradu, moguće i da u prestonici vlast formiraju Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Ni predsednik Beogradskog odbora DSS-a Nenad Komatina, drugi čovek koji je stavio potpis na sporazum o zajedničkoj vlasti SRS, DSS i SPS-PUPS-JS u Beogradu, nije, čini se, sto odsto uveren da većina u skupštini grada neće biti drugačija od dogovorene. On nije prisustvovao jučerašnjem sastanku, jer je na odmoru, ali nije ni sasvim isključio mogućnost da njegova stranka učestvuje u vlasti u glavnom gradu sa DS-om i socijalistima, što je predložio Ivica Dačić.

„Ovo je zemlja Srbija, sve je moguće. Ne isključujem nijednu mogućnost”, rekao je Komatina za naš list, dodajući ipak da u njegovoj stranci nisu promenili stav.

Jedini koji izgleda nema dilemu jeste Aleksandar Vučić, kandidat SRS za gradonačelnika Beograda. On je još jednom ponovio da podjednako veruje socijalistima da neće rušiti potpisani sporazum o gradskoj koaliciji, ali dodaje da „kada bude prestao da im veruje, tada će već biti kasno”.

U međuvremenu, sastanci ove koalicije se održavaju, a na jučerašnjem je, kako je Vučić rekao za „Politiku”, bilo reči o toku konstitutivne sednice zakazane za 14. jul, o statutu grada koji treba da bude usvojen, kao i o poslovniku Skupštine grada. Na pitanje da li će na istoj sednici, odmah po konstituisanju nove gradske vlasti biti smenjeni direktori javnih gradskih preduzeća, kao što su demokrate sa Koalicijom za Vojvodinu i Mađarskom koalicijom uradile nedavno u Novom Sadu, on je odgovorio da se to podrazumeva, ali da nije moguće to učiniti odmah.

Optimizam sličan Vučićevom gaje i u bloku „Za evropsku Srbiju”. Tako je Mlađan Dinkić, lider G17 plus, juče rekao da je od Demokratske stranke dobio garancije da će i u Beogradu biti formirana ista većina kao u republici i dodao da se već vode razgovori o podeli odgovornosti na gradskom nivou sa socijalistima. Dinkić je na sednici Glavnog odbora stranke kazao da je Predsedništvo G17 zaključilo da u glavnom gradu treba da bude uspostavljen isti odnos vlasti kao i na republičkom nivou: „To je čvrst stav od koga nećemo odustati, jer jedan partner ne može da sedi na dve stolice”, rekao je lider G17 plus.

A. Marinković

-------------------------------------------------------

Zamena neposlušnih odbornika

Ukoliko bi, eventualno, centrala SPS-a htela da spreči gradski odbor da formira dogovorenu skupštinsku većinu sa radikalima i „narodnjacima”, jedna od mogućnosti koja se pominje je da neposlušne odbornike isključe iz stranke i zamene ih novim. Prema Zakonu o lokalnim izborima, odborniku prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran, između ostalog, i ako mu prestane članstvo u političkoj stranci ili koaliciji na čijoj je listi izabran. Nadležan da odlučuje o isključenju iz stranke u SPS-u jeste Glavni odbor partije.

[objavljeno: 25/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.