Izvor: Blic, 17.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Nenad Čanak za samostalnu Srbiju

I Nenad Čanak za samostalnu Srbiju

BEOGRAD - Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da se njegova stranka zalaže za samostalnu Srbiju i najavio mogućnost formiranja zajedničkog poslaničkog kluba LSV i DHSS u Skupštini SCG.

- LSV se dugi niz godina zalaže za samostalnu Srbiju, a razlog za takvo zalaganje je u tome što jedino samostalna Srbija i samostalna Crna Gora sa zdravih osnova mogu krenuti u nekakve šire integracije - rekao je Čanak za novosadski 'Dnevnik'. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On je ocenio da, dokle god se ne zna položaj Crne Gore i Srbije, neće se znati ni položaj Vojvodine, niti položaj Kosova.

'Blicu' je u vrhu DHSS i LSV juče potvrđeno da će narednih dana ove dve stranke razgovarati o daljoj strategiji za ostvarivanje inicijative za raspisivanje referenduma za samostalnu Srbiju, kao i o eventualnoj zajedničkoj inicijativi na republičkom nivou. Lider DHSS Vladan Batić je izjavio da će od predsednice Skupštine Srbije Nataše Mićić ponovo zatražiti da se inicijativa za raspisivanje referenduma u Srbiji sa 400.000 potpisa građana stavi na dnevni red skupštinskog zasedanja. Batić je već najavio mogućnost osnivanja zajedničkog poslaničkog kluba DHSS sa LSV i dodao da bi se taj klub zvao 'Za samostalnu Srbiju'.

Međutim, ukoliko ove dve stranke naprave dogovor o pokretanju inicijative za osamostaljenje Srbije, neizvesno je da li će u Skupštini Srbije imati podršku za raspisivanje referenduma. Naime, da bi ta inicijativa dobila legitimitet, potrebno je da za nju glasa prosta većina od ukupnog broja poslanika u republičkom parlamentu.

Dragan Maršićanin, potpredsednik DSS, rekao je za naš list da je odavno poznat stav te stranke da se zalaže za državnu zajednicu i da je protiv odvajanja Srbije od Crne Gore.

- Udružuju se dva cirkuzanta, kojima DSS želi puno uspeha u vođenju politike suprotne zvaničnoj politici Vlade Srbije - dodao je on.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, rekao je za 'Blic' da ta stranka podržava zahteve za samostalnu Srbiju, ali je dodao da Batić i Čanak 'prodaju maglu'.

- Samostalna Srbija može da se napravi za čas posla. Neka Batićevi i Čankovi poslanici ne dolaze na glasanje u parlament Srbije i Crne Gore i eto im samostalne Srbije - rekao je Ilić.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS, rekao je za naš list da je za tu stranku nezamislivo odvajanje Srbije od Crne Gore, navodeći da bi to 'bilo isto kao kada bi se Valjevo odvojilo od Pirota, a Kraljevo od Bora'.

Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora SPS, izjavio je za 'Blic' da SPS u parlamentu ne bi podržao inicijativu za samostalnu Srbiju i dodao da je 'neodgovorno da pripadnici iste koalicije iznose različite ideje o takvom pitanju'.

Borislav Pelević, lider SSJ, izjavio je za 'Blic' da bi poslanici te stranke podržali inicijativu za raspisivanje referenduma u Srbiji.

- SSJ je za referendum i u Srbiji i u Crnoj Gori. Građani treba da odluče da li žele da žive u zajednici ili ne - rekao je Pelević. On je kazao da SSJ 'nije za ovakvu državnu zajednicu, koju su skrojili državni vrhovi Srbije i Crne Gore, uz pomoć Havijera Solane'.

I Mlađan Dinkić, potpredsednik G17 plus, juče je izjavio da je njemu i njegovoj stranci najvažniji interes da Srbija dobije svoju državu. N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.