I Krkobabić nagazio tajkune

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Krkobabić "nagazio" tajkune

BEOGRAD - Pomoć izbeglica je jedna od retkih stavki u budžetu koja pod pritiskom ekonomske krize i restrikcija nije umanjena. Pomažemo koliko možemo katkad i više od toga. Ali, sve dok u sendviču 'nepristojno bogatih' i nepristojno siromašnih bude i jedno izbeglo ili interno raseljeno lice mi našu misiju nismo završili, izjavio je juče potpredsednik vlade Jovan Krkobabić.

U proteklih godinu i po dana, uprkos postojećoj ekonomskoj krizi, iz budžeta je izdvojeno 10 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za finansiranje Komesarijata, čime je omogućen završetak ili adaptacija 940 nezavršenih i neuslovnih stambenih objekata i ekonomsko osnaživanje 475 porodica.

Krkobabić je kazao da dugu izbegličku kolonu u Srbiji vide i oni sugrađani čija "društvena odgovornost" traje koliko i prisustvo televizijskih kamera!

"Voren Bafet i Bil Gejst pozvali su ove nedelje stotine američkih kolega "milijardera da bar 50 odsto svog bogatstva daju u dobrotvorne svrhe. Želim da verujem da će u Srbiji ovdašnji bogataši uputiti sličan poziv, makar on bio meren promilima njihovog bogatstva", poručio je Krkobabić.

Potpredsednik vlade je izrazio mišljenje da bi u rešavanje izbegličke krize koja u Srbiji traje 18 godina morali da se uključe i oni sa "dubljim džepovima", jer, kako je ocenio, njihovo malo može biti mnogo za proterane i izbegle.

Srbija je sa 86.000 izbeglih i 210.000 interno raseljenih osoba prva zemlja u Evropi po pitanju prisilnih migracija i jedina zemlja suočena sa dugotrajnim izbeglištvom, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije.

Krkobabić je u izjavi agenciji Beta, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica - 20. juna, rekao da uprkos 18 godina dugoj izbegličkoj krizi, Vlada Srbije čini sve da se reše egzistencijalni problemi i obezbedi dostojanstven život izbeglim i interno raseljenim osobama.

"Svetski dan izbeglica pravi je trenutak da podsetimo svet na one koji su spasavajući gole živote morali da napuste svoje domove. Oni sa pravom očekuju veću pomoć kako bi se vratili na njihova ognjišta ili integrisali u nove sredine. Vlada Srbije i ja lično činimo i činićemo sve da se izbeglima pomogne", kazao je on.

Potpredsednik vlade je, međutim, naveo da je, uprkos svim naporima Vlade Srbije da se izbeglim i interno raseljenim obezbede dostojanstveni uslovi života i činjenice da je tokom 2009. zatvoreno 14 kolektivnih centara, u Srbiji ostalo još 60 kolektivnih centara u kojima boravi više od 4.700 izbeglih i interno raseljenih lica.

"Samo u toku protekle godine Komesarijat za izbeglice uz pomoć Vlade Srbije i pojedinih Međunarodnih humanitarnih organizacija je putem programa donacije pomogao izgradnju kuća za 1.359 porodica, otkupljeno je i dodeljeno više seoskih domaćinstava širom Srbije i mnogo novih stanova", naveo je Krkobabić.

Krkobabić je rekao da je u toku realizacija tri projekta finansirana sa 14,5 miliona evra donatorskih sredstava Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i UNHCR-a kojima je obezbeđeno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje više od 2.000 porodica izbeglih i interno raseljenih lica.

"Pored navedenih sredstava iz IPA fondova EU, obezbeđeno je dodatnih 14,7 miliona evra sa čijom realizacijom će se započeti u predstojećem periodu", rekao je on. Na putu povratka, kako je naveo, nažalost, najviše je prepreka u Hrvatskoj.

"Izbegli i prognani više od deset godina ne mogu da se vrate svojim kućama, da uđu u svoje stanove, da dobiju zaostale penzije, da im se obnovi i vrati imovina....Neprihvatljivo je da u 21. veku nacionalnost bude propusnica za korišćenje elementarnih ličnih i neprikosnovenih imovinskih prava", kazao je Krkobabić.

Prema najnovijem izveštaju UNHCR-a, kako je naveo Krkobabić, u svetu trenutno živi oko 43,3 miliona žrtava sukoba i progona, neki su godinama izbeglice, a neki su raseljeni unutar svojih domovina, dok se oko šest miliona nalazi u izbegličkim kampovima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.