Hrvatska zaoštrava odnose sa Srbijom

Izvor: Blic, Beta, 09.Jul.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska zaoštrava odnose sa Srbijom

Za šest godina postojanja letnje škole Saveta Evrope u Strazburu, kojoj je cilj edukacija mladih političara, pravnika, novinara, a na koju SE potroši značajnu sumu novca, dogodilo se mnogo toga. Da učesnici spavaju na predavanjima, politička propaganda plasira bedževima. Međutim, još se nije dogodilo da predsednik jedne države poput hrvatskog predsednika Stjepana Mesića toliko izvređa drugu državu - Srbiju i da zbog toga predavanje napusti deo učesnika škole, delegacije iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << država. Na Mesićevom izlaganju iz delegacije Srbije ostali su samo predstavnici LDP.

Kako za „Blic" prenose učesnici skupa, bilo je „prosto neverovatno u koji je sve kontekst Mesić stavljao Srbiju iako mu i nije bilo upućeno pitanje koje bi navodilo na takav odgovor". Hrvatski predsednik pronašao je prostor za kritiku Srbije čak i odgovarajući na pitanja učesnika poput; pregovori Hrvatske sa EU, granični spor sa Slovenijom, sloboda medija u Hrvatskoj, ubistvo novinara Ive Pukanića, ostavka premijera Ive Sanadera. Predsednik Hrvatske ne samo što je kritikovao Srbiju već je davao savete srpskom predsedniku Borisu Tadiću kako da vodi spoljnu politiku i šta bi trebalo da uradi. Govoreći o odnosu Srbije prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, rekao je da Srbija ne mora da prizna nezavisno Kosovo, ali da mora da se suoči sa realnošću i izvrši „dekosovizaciju".

Kada su uvideli da predsednik Hrvatske neće stati, a čak ni potpuno neutralna pitanja srpske delegacije - da li je zadovoljan za osam godina mandata povratkom izbeglica u Hrvatsku i da li skupovi poput Samita u Novom Sadu jesu prilika za poboljšanje odnosa - neće ni biti pročitana Mesiću, učesnici iz Srbije spontano su napustili obraćanje. Prvi su izašli pokrajinski poslanici Milan Đukić(SPO) i Vladan Jovićević (DS), a potom i ostatak delegacije. Za srpskom delegacijom izašao je i deo crnogorske, Srbi sa Kosova i deo ruske delegacije.

Polaznici iz Srbije juče su se oglasili saopštenjem i istakli da „kao i mnogi iz regiona danas uče demokratiju da bi ispravili greške političara iz njegove generacije". Takođe, srpski učesnici naglasili su da im je žao što su morali da postupe na ovakav način, ali i da je to izražavanje čina neslaganja.

- Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, ostaje pri stavu da Srbija treba da se dekosovizuje i smatra da Beograd treba da omogući komunikaciju u regionu, koju otežava svojim stavovima na multilateralnim skupovima - navedeno je za „Blic" iz kabineta predsednika Hrvatske povodom Mesićevog istupa na Letnjem univerzitetu Saveta Evrope u Strazburu. Mesić smatra da je vrlo dobro što je srpska politika prebacila pitanje nezavisnosti Kosova na međunarodne pravne institucije, odnosno Međunarodni sud pravde u Hagu. Prema navodima iz njegovog kabineta, Mesićeve reči da „Srbi treba još da uče" znače da odlazak predstavnika Srbije sa skupa pokazuje da Srbi treba još da se uče demokratiji i tome da treba da ostanu da razgovaraju, a ne da ustanu i odu.

Na pitanje „Blica" da li je tačno da je predsednik Hrvatske izbegao da tokom svog obraćanja odgovori na pitanje učesnika iz Srbije, iz Mesićevog kabineta su rekli da je on odgovorio na pitanja svih prijavljenih učesnika.

„Maud de Bur-Bukikjo, zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope, bila je moderator skupa i ona je primala pitanja, ne lično predsednik Mesić, a on je odgovorio na sva koja su mu prosleđena", tvrde u kabinetu predsednika Hrvatske.

Jeremić otkazao učešće na samitu u Dubrovniku

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić otkazao je učešće na tradicionalnom Kroacija samitu u Dubrovniku, jer Hrvatska nije poštovala dogovor o formatu učešća predstavnika Srbije i Kosova skupu. Dvodnevni samit koji je počeo sinoć okuplja zvaničnike više evropskih zemalja, kao i predstavnike Kanade i SAD, međunarodnih organizacija i kompanija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže za „Blic" da je sa organizatorom napravljen precizan dogovor oko formata učešća delegacije Srbije, kao i predstavnika privremenih institucija iz Prištine.

- Hrvatska strana je, nažalost, u poslednjem trenutku izigrala taj dogovor i nismo imali izbora osim da otkažemo učešće - kaže Jeremić za „Blic" i dodaje da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i pored toga velikog broja otvorenih pitanja

Hrvatska radio-televizija prenela je juče da srpska delegacija neće učestvovati na samitu jer Jeremiću nije omogućeno da govori na otvaranju skupa. HRT je naveo da je Jeremić želeo da govori na otvaranju Samita zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, predsednikom mađarske vlade Gordonom Bajnaijem, zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i ministrom spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je, prenosi HRT njegov zahtev odbilo, jer smatraju da govor srpskog ministra, zbog ranga zvaničnika koji govore na otvaranju samita, ne bi bio primeren. HRT navodi da su u obzir uzete i Jeremićeve izjave u kojima je optužio Hrvatsku za etničko čišćenje.

Kako „Blic" saznaje iz vrha srpske vlasti, vlada u Beogradu sa tadašnjim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom se dogovorila, i o tome su dve vlade razmenile i note, da Jeremić, koji je u Dubrovnik trebalo da otputuje umesto premijera Mirka Cvetkovića, govori prvog dana, a predstavnici vlasti u Prištini govore drugog dana samita. Međutim, organizator je 24 sata uoči početka samita obavestio Ambasadu Srbije u Zagrebu da je Jeremićevo obraćanje pomereno na drugi dan samita.

P. O.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.