Izvor: Glas javnosti, 11.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska tuži, Srbija još ćuti

BEOGRAD - Hrvatska uporno tuži, Srbija „mudro“ ćuti! Ovako bi se, u najkraćem, mogla opisati paradoksalna situacija nastala povodom tužbe koju je Hrvatska podnela Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije za navodni genocid počinjen za vreme građanskog rata od 1991. do 1995. godine. Ova susedna zemlja, podsetimo, 2. jula 1999. godine pokrenula je postupak pred sudom protiv SRJ (Srbije) zbog navodne povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Hrvatske u pomenutom periodu.

ZLOČINE TEŠKO NABROJATI

- U protivtužbi Srbija bi morala da navede i sva druga brojna hrvatska zlodela u Hrvatskoj i Bosni, posebno od 1941. do 1945. i 1990. do 1995. godine, kao što su zločini u Gospiću, na Koranskom mostu, u Prebilovcima, Sijekovcu, Kupresu, Sanskom Mostu, Bosanskoj krajini, selima oko Srebrenice, Paulin Dvoru, Bjelovaru, Medačkom xepu, Miljevačkom platou, Maslenici, Lori, sve do „Bljeska“ i konačnog egzodusa u genocidnoj „Oluji“ - ističe Bulajić.

Uz mnogo ključnih argumenata, Srbija je najviše insistirala na nenadležnosti suda jer u vreme podnošenja tužbe naša država nije bila članica Ujedinjenih nacija, članica Statuta suda, kao ni članica Konvencije o genocidu, što su bili ključni argumenti za nenadležnost Suda. Pored ovoga, i dve veoma bitne analogije bile su na strani Srbije - Haški tribunal nikoga nije optužio i osudio za navodni genocid u Hrvatskoj, a najviši sud se na istoj osnovi (SRJ nije bila članica Ujedinjenih nacija) oglasio nenadležnim za tužbu Beograda protiv deset zemalja NATO zbog zločinačke agresije na našu zemlju 1999. godine.

Međutim, svi naši snažni pravni aduti bili su uzaludni. Mimo svih očekivanja, sud je odlučio da brutalno pogazi međunarodno pravo i donese jednu apsurdnu političku odluku, pa se 18. novembra prošle godine oglasio nadležnim.

Od tada je prošlo gotovo pola godine, a dve zemlje su ostale na početnim pozicijama. Iako je nedavno hrvatski predsednik Stjepan Mesić nagovestio da bi Hrvatska mogla da povuče tužbu („vode se rasprave o tome i još ne znamo kakva će odluka na kraju biti donesena“), ubrzo se „ugrizao za jezik“, pa je tu izjavu - demantovao. Hrvatska je, dakle, i dalje odlučna da ne odustane od tužbe i čeka suđenje, koje će, najverovatnije, biti za dve godine.

Čim je sud potvrdio nadležnost, naša država je najavila da će podneti protivtužbu, čiji će osnov biti zločini u „Oluji“, ali koji bi obuhvatili kontinuitet zločina koje su Hrvati počinili nad Srbima tokom čitavog 20. veka. Međutim, do dana današnjeg protivtužba nije podneta, a pojedini državni funkcioneri otvoreno su „namigivali“ Hrvatskoj da odustane od tužbe.

Predsednik Fonda za istraživanje genocida dr Milan Bulajić, koji je godinama bio najglasniji pobornik da je Srbija svakako odavno morala da podnese protivtužbu protiv Hrvatske, nikako ne razume ovakav stav naše zemlje.

- Umesto da spremimo kvalitetnu protivtužbu i hronološki ukažemo na užasan kontinuitet zločina i genocida nad Srbima, mi smo spremni da se svega toga olako odreknemo. Kao da se zločini nisu ni dogodili - ističe Bulajić za Glas javnosti. On kaže da bi u tužbi trebalo podsetiti na brojne stravične zločine u vreme takozvane Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine nacističke Nemačke, u čijim je logorima smrti na najstrašnije načine likvidirano oko 700.000 Srba.

(Nastaviće se)

I posle da neko ima obraz da nam prica da to nije izdajnicka polotika gospodina Tadica, covek cuti kad se tice Kosovo i Metohije, a Srbi dobijaju batine, covek nije spreman da salje vojsku da brani svoj narod, onda nije ni cudno sto takav poltron od politicara nema hrabrosti da ide do kraja. Koja sramota, taj covek je spreman da prizna bilo koju krivicu Srbije za prokleti ulazak u EU. preko MILION SRBA ubijenih tokom hrvatski-bosnjacki ustaski genocid, i covek CUTI, skroz degutantno.

D ali Tadici i DS nisu dobili zeleno svetlo od Americkog amabasadora za pozidanje protivtuzbe. Ubi se Borise spasi Srbiju...

Dok je Tadic predsednik ta protutuzba nece biti podnjeta, jer njegov zadatak pored da rasturi zemlju je da zaustavi i tu protutuzbu jer bi svet shvatio ko je pravi krivac i zlocinac, a to se njegovim gazdama ne svidja. Birajte ga ponovo dok vas ne prevede u indijance i smesti u rezervate.

9 god taj Tadici (Kvisling) sa izdajnickom mu vladom radi protiv Srbije i Srpskog naroda. Ima li i jednog Patriotski nastrojenog gradjanina u Srbiji da se digne i srusi ga kao Milosevica sto je on srusio. Taj covek je najgore zlo sto se desilo Srbiji u poslednjih 200 god! Milosevic je za njega bio Bambi.

mala ispravka u naslovu; treba da stoji:

Hrvatska tuzi, okupirana Srbija jos cuti!

Ja mislim da ce sadasnja vlast u Srbiji za sve navedene zlocine prema Srbima van Srbije reci da je kriv Milosevic i njegova politika, verovatno i za one koji su se dogodili u periodu od 1941- 1945.

Posto je doticnoj gospodi na vlasti za sve kriv Miloisevic.

Ali i vecina Srbije razmislja na taj nacin sto je zalosno , sve ce oni da zaborave i oproste za Evropsku uniju ,sta njima znaci 700,000 srpskih zrtava iz proslog rata.

Ncaruga

Sto se tice hrvatske politike o genocidu izmedju srba i hrvata u oba rata da imaju hrvatski politicari i diplomate , malo postenja i covecnosti samo bi sutili o genocidu i bili sretni da ih niko ne dira i ne pita o njihovom genocidnom postupku u oba rata , ko zna mozda ce uskoro izbiti i treci bas po pitanju genocida . Jedino je za njih spas ova danasnja srpska vlada koju je sastavio jedan covek , koji verovatnu u Srbiji vodi politiku kao nekada zagorac ( udri srbina gdje god stignes i da ih tako bude sto manje) Danasnji presednik Srbije nije rodjen u Srbiji a nu u RSK i ne moze da voli i postuje i oseca bol za srpskim stradanjima u oba rata kao jedan istinski srbin koji je prosao tu srpsku golgotu ili malo je osetio u oba rata . Nije se za badava grlio sa gospodom Mesicem i Sanaderom koji sva srpska proganstva i ubistva u Hrvatskoj velicaju za njih to nije nista sto je hrvatska politika u ova dva rata ubila, rasterala i pokrstila blizu dva miliona srba . O otetoj imovini da i na govorima , ali treba da znaju da ima Boga i da ce jednoga dana osetiti bozju kaznu za svoja sva zlodela . Orao.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.