Hrvatska ne osporava nadležnost MSP po tužbi Srbije

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ne osporava nadležnost MSP po tužbi Srbije

Hrvatska nije osporila nadležnost Medjunarodnog suda pravde u Hagu da postupa po protivtužbi koju je protiv nje podnela srpska strana, već je izrazila spremnost da na našu tužbu meritorno odgovori, izjavio je pravni zastupnik Srbije pred tim sudom Saša Obradović.

On je rekao da je 3. februara održan sastanak predstavnika pravnog tima Hrvatske i Srbije s predsednikom Medjunarodnog suda pravde, na kome je u procesnom smislu uredjivan dalji tok postupka pred sudom u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Hrvatska je tom prilikom tražila da za odgovor na protivtužbu Srbije dobije 14 meseci. Mi smo smatrali da je devet meseci sasvim dovoljno za obe strane, za naredni krug podnesaka i sud je odlučio otprilike da taj period bude negde u trajanju od po deset meseci, tako da je Hrvatska dobila rok do 20. decembra ove godine, a Srbija će potom imati priliku da uputi podnesak do 4.novembra 2011", objasnio je Obradović.

Prema njegovim rečima, predmet odgovora Srbije biće, sa jedne strane, da dodatno odgovori na navode hrvatske tužbe, a, sa druge, da novim dokazima dalje dopuni protivtužbu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dve zemlje odustanu od tužbe i protivtužbe, Obradović je odgovorio da on ne može da se izjašnjava o tom političkom aspektu, ali je dodao da u svakom daljem momentu postupka može doći do nekog političkog dogovora ili vansudskog mirnog rešenja spora.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.