Hrvatska duguje RS 150 miliona

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska duguje RS 150 miliona

Zbog neovlašćenog uzimanja struje u HE ”Plat” kod Dubrovnika, hrvatska Elektroprivreda duguje Elektroprivredi RS više od 150 miliona konvertibilnih maraka, plus kamate

Zbog neovlašćenog uzimanja električne energije u HE ”Plat” kod Dubrovnika, hrvatska Elektroprivreda duguje Elektroprivredi RS više od 150 miliona konvertibilnih maraka, plus kamate.

Dug je nastao u poslednjih 17 godina, koliko Hrvati kradu struju. Ipak, tužba protiv Elektroprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Hrvatske zbog bespravnog preuzimanja viška električne energije iz sistema ”Hidroelektrana na Trebišnjici” - nikada nije podneta.

- Hrvatska neprestano preuzima više struje, nego što joj pripada iz pomenutog sistema i time stvara ogromnu štetu Srpskoj. Od svih institucija smo tražili da se RS obešteti. Sa ovim problemom upoznali smo i vlade, ali hrvatska strana je izbegavala da bilo šta preduzme - obelodanio je nedavno Slobodan Šaraba, nekadašnji čelni čovek HET i bivši delegat u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH.

Do tog dugovanja došlo je jednostranim povlačenjem Elektroprivrede Hrvatske iz sporazuma o raspodeli profita iz nekada jedinstvenog sistema ”Hidroelektrane na Trebišnjici”, koji su pre ratnih dešavanja činile hidroelektrane u Trebinju, Dubrovniku i Čapljini.

- Dogovor je bio da, u skladu sa novcem uloženim u izgradnju, BiH pripadne 78, a Hrvatskoj 22 odsto energije - objasnio je Šaraba.

Po njemu, spor treba da reši Međudržavno telo BiH i Hrvatske, na taj način što će se obeštetiti RS.

On tvrdi da su neki bili i za dogovor sa Hrvatskom, ili da ona štetu nadoknadi.

- S obzirom na to da je hidroenergetsko postrojenje ”Dubrovnik 1” povezano sa sistemom HE na Trebišnjici, dobro rešenje za poravnanje dugova prema RS, bilo bi zajedničko ostvarivanje idejnog rešenja ”Gornji horizonti”, koje predviđa izgradnju tri ”fabrike struje” na pomenutoj reci, od Nevesinja do Bileće - misle u ”Elektroprivredi RS”, čiji direktor Branislava Milekić je kategorična:

- Trenutne razlike između ERS i HEP o načinu raspodele proizvedene električne energije u HE ”Dubrovnik” mogu se prevazići dogovorom i zajedničkim radom, u sklopu novih investicija.

Hrvati tvrde da su pre rata u izgradnju elektroenergetskih objekata u republikama prethodne Jugoslavije uložili gotovo dve milijarde evra i da je to trebalo da im se vrati isporukom struje iz tih objekata.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.