Hongkong dobar ili rupičast primer?

Izvor: B92, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong dobar ili rupičast primer?

Jeremić (Beta)

Beograd, Strazbur -- Vuk Jeremić: Beograd na primeru Hongkonga pokazuje primenjivost suštinske autonomije. B. Jakšić: Predlog kao švajcarski sir.

Ministar inostranih poslova Srbije u Utisku nedelje izjavio da između statusa Hongkonga i statusa Kosova postoje sličnosti i razlike, ali i da je taj predlog Beograd iskoristio kako bi pokazao da je predlog suštinske autonomije ostvariv. Jeremić je ponovio da, u svakom slučaju, predlog suštinske autonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daje veće mogućnosti kosovskim Albancima nego što je to slučaj s Hongkongom.

"Slažem se da je jedna od različitosti Kosova i Hongkonga da u Hongkongu i s jedne i s druge strane administrativne granice žive Kinezi. Ali, postoji jedna sličnost jedne i druge strane granice u našem slučaju, a to je privredni sistem", kaže on.

Jeremić je danas u Strazburu rekao i da pitanje statusa Kosova mora biti rešeno na evropski način jer samo tako zapadni Balkan može postati prosperitetan, siguran deo evropske konstrukcije.

Jeremić je na sastanku zamenika ministara članica Saveta Evrope, povodom završetka predsedavanja Srbije Komitetu ministara SE, rekao da postavljanje rokova za završetak pregovora nije dobar način dolaska do dogovornog rešenja.

"Veoma neevropske akcije dovešće do rešenja u kom neće biti rešenja za sve strane", rekao je Jeremić i naveo da Priština u takvoj situaciji i nema razloga da pregovora kako bi se došlo do kompromisa.

Jakšić (Politika)

Komentator lista Politika Boško Jakšić, međutim, smatra da je Beograd zakasnio s tim predlogom i da je predlog "rupičast kao švajcarski sir". Jakšić navodi i da je, po njegovom mišljenju, mnogo realnije rešenje konfederacija.

"Jedina moguća varijanta je 'gubitnik-gubitnik'. Drugim rečima, obe strane moraju da budu nezadovoljne, samim tim se uspostavlja balans nezadovoljstva. Da li će neko biti malo više nezadovoljan, a neko malo manje, bitno je da su obe nezadovoljne jer onda nema pobednika", kaže on.

"Takođe, jedan od argumenata je da samo nametnuto rešenje i jednima i drugima može da funkcioniše, s obzirom na galaktičku udaljenost Beograda i Prištine", kaže on.

Jakšić objašnjava i da takva situacija omogućava Rusiji i SAD izlazak iz klinča u kom su sada jer im nije u interesu da se "godinama natežu oko Kosova".

Galjakova: Trojka iznosi konkretne predloge

Međunarodni posrednici u "trojci" Kontakt-grupe na pregovorima Beograda i Prištine 20. novembra u Briselu izneće konkretne predloge za Kosovo, izjavila je danas portparolka visokog predstavnika EU Kristina Galjak.

Galjakova je rekla da će "trojka" nakon faze organizovanja kontakata između Srba i kosovskih Albanaca, preći u "aktivniju" fazu.

"Trojka" bi trebalo da na sastanku 20. novembra u Briselu "iznese ideje na sto", pošto budu poznati rezultati izbora na Kosovu koji će biti održani 17. novembra.

Među tim idejama je , prema nekim diplomatskim izvorima, i mogućnost da budući odnosi Srbije i Kosova budu "inspirisani" odnosima dve Nemačke, uspostavljenim sporazumom iz 1972. godine.

Predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger je "u tom veoma specifičnom slučaju dve Nemačke našao izvesnu inspiraciju", objasnio je neimenovani diplomata.

Međutim diplomatski izvori bliski evropskom članu "trojke" Volfgangu Išingeru izjavili su danas agenciji Tanjug da "trojka" neće iznositi nikakve nove predloge na narednoj rundi direktnih pregovora Beograda i Prištine, 20. novembra u Briselu, već će podstaći dalje razgovore na osnovu ranije predstavljenih 14 tačaka i primedbi obe strane, izjavili su danas Tanjugu u Briselu

"Približavamo se 10. decembru i 'trojka' mora da bude angažovanija, kako joj je uostalom i naložila Kontakt grupa. Posrednici će podstaći razgovore na osnovu 14 tačaka koje su ranije izneli, kao i na osnovu primedbi dve strane", naveli su ovi izvori.

"Ali, kako stvari sada stoje, neće biti novih konkretnih predloga na stolu, već podsticaja obema stranama da prikažu nove ideje", dodali su isti izvori.

Tanjugovi izvori su ocenili i da se o ideji o odnosima Srbije i Kosova po uzoru na dogovor između dve Nemačke iz 1972. godine već duže vremena špekuliše u javnosti, ali da nema najava da bi "trojka" mogla da predstavi takav predlog na narednom sastanku.

Đurić: Ne modelu dve Nemačke

"Rešenje budućeg uređenja pokrajine Kosovo i Metohija ne može biti inspirisano modelom dve Nemačke iz 1972. godine", izjavio je danas Beti savetnik premijera Srbije Srđan Đurić.

"U rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN nijednom rečju ne pominje se nezavisnost niti se u ovoj rezoluciji pominju odnosi između dve nezavisne države", izjavio je Đurić povodom najava iz diplomatskih izvora.

Savetnik premijera Srbije je naglasio da rezolucija 1244 garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i suštinsku autonomiju za pokrajinu Kosovo i Metohiju, tako da se rešenje budućeg uređenja pokrajine "može tražiti samo na osnovu ovih jasnih koordinata utvrđenih rezolucijom 1244".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.