Homen: Usvojen tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom

Izvor: Blic, 27.Avg.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Usvojen tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom

Vlada Srbije usvojila je tekst sporazuma o izručenju sa Crnom Gorom koji predviđa mogućnost ekstradicije okrivljenih za najteža i krivična dela za koja je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Za razliku od Sporazuma sa Hrvatskom koji u ovoj prvoj fazi podrazumeva samo izručenje za najteže oblike krivičnih dela, pre svega organizovanog kriminala i korupcije, sa Crnom Gorom smo razgovarali i predložili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opšti sporazum koji bi se odnosio na sva krivična dela gde je zaprećena kazna iznad tri godine zatvora",

rekao je Homen agenciji Beta.

On je precizirao da bi i organizovani kriminal, korupcija, ratni zločini, ali i druga krivična dela bila predmet sporazuma sa Crnom Gorom.

Deo tog sporazuma, kako je dodao Homen, predviđa i da zatvorenici mogu da služe zatvorske kazne u jednoj ili drugoj zemlji.

Državni sekretar je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo pravde Crne Gore pripremilo svoj tekst sporazuma uz očekivanje da će ga uskoro usvojiti i crnogorska vlada.

"Mi smo kroz našu inicijativu obavestili Crnu Goru da želimo što pre da zaključimo taj sporazum. Ja verujem da će u najkraćem mogućem roku doći i do njegovog zaključivanja, jer je to u interesu obe države i celokupne evropske integracije", istakao je Homen.

On je podsetio da je nedavno Sporazum o izručenju zaključen sa Hrvatskom, navodeći da je jedna od osnovnih ideja sporazuma o izručenju sopstvenih državljana, da se obesmisli postojanje dvojnog državljanstva u smislu izbegavanja krivične odgovornosti.

"Upravo zbog toga postaće apsolutno nebitno da li neko neko ima srpsko, crnogorsko državljanstvo ili hrvatsko ako je počinilac krivičnog dela", istakao je Homen.

Prema njegovoj oceni, potpisivanje ugovora o izručenju sopstvenih državljana je apsolutni interes ne samo Srbije nego i celog Balkana i cilj Srbije je da i sa drugim zemljama u regionu zaključi slične ugovore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.