Izvor: B92, 07.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Usvajanje zakona prvi korak

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen očekuje da će se set pravosudnih zakona, nakon usvajanja u parlamentu, u potpunosti primeniti za 4-5 godina.

"Verujem da će Srbija tada ući u EU i da tada neće biti zamerki EU na pravosuđe u Srbiji", rekao je Homen na skupu "Srbija i EU - jačanje evropske perspektive". Homen je istakao da je usvajanje zakona samo prvi korak i da će primena biti najteža, i naveo primer Državne revizorske institucije kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle usvajanja zakona nisu obezbeđeni uslovi za rad.

"Takva opasnost postoji i takva kritika provejava kroz izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija. Sada je na Vladi Srbije da pokaže da je posle usvajanja seta pravosudnih zakona moguća njihova puna primena", rekao je Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde je dodao da je zato za sledeću godinu odložen početak funkcionisanja novih pravosudnih institucija, a početak funkcionisanja nove pravosudne mreže za početak 2010. godine.

"Još jedno odlaganje stupanja na snagu ovih zakona izuzetno bi se loše odrazilo na život građana Srbije. Statistika rada pravosuđa je više nego katastrofalna, ne samo zbog korupcije, nego i zbog neefikasnosti sporih procedura i nedovoljno poznavanje propisa nosioca dela pravosudnih funkcija", rekao je Homen.

Dodao je da Ustav Srbije "nije dovoljno jasno regulisao neke oblasti" i da je bilo izuzetno važno da pravosudni zakoni budu izrađeni po evropskim standardima.

"Eskpertize Venecijanske komisije su bile vrlo pozitivne", rekao je Homen.

Precizirao je da je pravosudnim zakonima predviđeno osnivanje pravosudne akademije koja će trajati 22 meseca i niko ko nije završio tu akademiju neće moći da bude izabran za sudiju, što će, kako je rekao, biti prvi pravi pomak u garantovanju nezavisnosti sudstva.

"Visoki savet sudstva će morati da bira sudije po rang listi najboljih studenata", dodao je Homen.

Homen je naveo da je pravoduđe najkritikovanija oblast u Srbiji i da je reforma te oblasti najsloženija i najosetljivija.

"Neprikosnovena osnova reforme je nezavisnost pravosuđa, odnosno garantovanje stalnosti i nezavisnosti sudijske funkcije i do određene mere samostalnosti tužilačke funkcije", rekao je Homen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.