Izvor: B92, 10.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holkeri u ponedeljak u Njujorku i o privatizaciji

Priština -- Šef Kancelarije UNMIK za informisanje Sunil Narula potvrdio je za B92 da će šef UNMIK Hari Holkeri u ponedeljak u Njujorku imati konsultacije o "planu za primenu standarda na Kosovu, nastavku dijaloga s Beogradom i procesu privatizacije na Kosovu". Kako za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić, on nije hteo da komentariše najave da bi Beograd mogao da zatraži međunarodnu arbitražu ako proces privatizacije na Kosovu bude nastavljen na dosadašnji način. Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrospke unije na Kosovu Monik de Grot takođe je potvrdila za B92 da će jedna od tema razovora Holkerija sa zvaničnicima u Njujorku biti nastavak procesa privatizacije, ali ni ona nije bila spremna da komentariše mogućnost međunarodne arbitraže.

U izjavi za Radio B92 šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović kaže da, prilikom poslednjeg razgovora s Holkerijem, u subotu, nije dobio informaciju da će u Savetu bezbednosti biti reči o privatizaciji, već da Holkeri putuje u Njujork kako bi razgovavaro o operacionalizaciji standarda za Kosovo. On je, međutim, dodao i da će, ukoliko proces privatizacije zaista bude nastavljen, Vlada Srbije tražiti međunarodnu arbitražu. "Mi ćemo se, naravno, svim sredstvima usprotiviti takvom pristupu, za koji ne mogu da kažem da je privatizacija, već otimačina. Kako god da bude urađeno, ta privatizacija će pasti na međunarodnom sudu, a oni koji ulaze u takvu privatizaciju treba da imaju na umu da će kad-tad biti pravljena revizija takvih ugovora i takve privatizacije. Ipak, mislim da Holkeri to neće dozvoliti", kaže Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.