Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holkeri: Prvi susret biće kratak

Beograd -- Šef UNMIK Hari Holkeri boravi u ponedeljak u Beogradu, u okviru priprema za početak dijaloga Beograda i Prištine, zakazanog za 14. oktobar u Beču. Holkeri se, odmah po dolasku, sastao sa ambasadorima zemalja-članica Kontakt-grupe, SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, rečeno je Beti u kancelariji UNMIK u Beogradu. Kako je ranije najavljeno, Holkeri bi kasnije u ponedeljak trebalo da se sastane s potpredsednikom Vlade Srbije i predsednikom Koordinacionog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra za Kosovo i Metohiju Nebojšom Čovićem i premijerom Srbije Zoranom Živkovićem, ali, kako je Radiju B92 rečeno u Vladi, nema potvrde da će oni biti održani.

U razgovoru s grupom beogradskih novinara, Holkeri rekao je da će prvi susret predstavnika vlasti Srbije i kosovskih institucija biti kratak i da će predstavljati samo priliku da obe strane iznesu svoje stavove. Govoreći o sadržaju dijaloga, Holkeri je rekao da će biti rađeno isključivo na konkretnim pitanjima "od kojih nijedno nije povezano s konačnim statusom Kosova". Prema njegovim rečima, predstavnici Beograda i Prištine bi trebalo da iznesu svoje stavove o otvorenim pitanjima koja su vezana za energiju, bezbednost, saobraćaj i komunikacijame i nestala lica. Holkeri je najavio da će njegovi razgovori s predstavnicima Vlade Srbije biti posvećeni sastavu delegacija Beograda i Prištine.

Govoreći o načinu na koji će u predstojećem dijalogu biti predstavljeni kosovski Srbi, Holkeri je za B92 rekao da je "Kosovo multietničko društvo i da kosovski Srbi mogu da budu predstavljeni samo kroz delegaciju Kosova". "To je očigledno, svaka drugačija forma ne bi funkcionisala", rekao je on. Upitan da li su Kosovski Srbi na to pristali, Holkeri je odgovorio pozitivno. "Bar tako sam ja razumeo", dodao je on.

Holkeri se prethodnih dana nekoliko puta sastao s političkim liderima kosovskih institucija i političkih stranaka kosovskih Albanaca, ali u Prištini još nije postignut politički konsenzus o početku direktnih razgovora s Beogradom. Komentarišući uslovljavanja koja su kosovski Albanci postavili za učešće u dijalogu, Holkeri je upozorio da je cilj ekstremista da zaustave napredak ka miru, a da odbijanje pregovora odgovara ekstremistima.

O početku dijaloga u ponedeljak su su u Prištini razgovarali predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci i premijer Vlade Kosova Bajram Redžepi. Detalji njihovog razgovora nisu objavljeni, ali je Daci posle sastanka rekao da neće prihvatiti nikakve razgovore sa Srbijom o statusu Kosova i najavio da će do kraja njegovog mandata kosovske institucije proglasiti nezavisnost Kosova. On se založio za razgovore u dve faze. U prvoj bi bilo razgovarano o tehničkim pitanjima i u njima bi učestvovala kosovska vlada. U drugoj fazi bi se govorilo o statusu Kosova, ali kosovske institucije ne bi pregovarale s Beogradom, već s međunarodnom zajednicom, odnosno Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Daci.

Šefovi diplomatija EU pružili su "potpunu podršku" politici šefa UNMIK Harija Holkerija da na Kosovu moraju biti uvedeni demokratski standardi pre rasprave o statusu Pokrajine i naglasili da je "veoma važno" da što pre počne dijalog Beograd-Priština. Evropski ministri su pozdravili rešenost Holkerija da taj dijalog o "praktičnim pitanjima od uzajamnog interesa" bude pokrenut polovinom oktobra u Beču i "pozvali sve angažovane strane da u tome sarađuju, na temelju obaveza preuzetih na solunskom samitu "EU-Zapadni Balkan". Izvori sa zasedanja su rekli da bi predstavnik EU Havijer Solana svakako trebalo da učestvuje na tom sastanku u Beču, kao i predstavnik Evropske komisije, iako nije izvesno da će to biti komesar Kris Paten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.