Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holkeri: Nemaju svi nasilnički akti etničku pozadinu

Berlin -- Šef UNMMIK-a Hari Holkeri rekao je da svaki akt nasilja koji se zabeleži na Kosovu nema etničku pozadinu. U razgovoru za konzervativni nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" Holkeri je takođe ocenio da se "ne može neizostavno reći da su svi incidenti (bombaški napadi, pucnjava i etnički motivisana ubistva) deo jednog programa". Šef UNMIK-a je istovremeno rekao da se nada da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da otpočnu još u ovoj godini. "Napadi (proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmica), međutim, pokazuju da su napetosti narasle. Preduzima se sve da se pronađu počinitelji. Imamo određene pretpostavke, ali nam nedostaju dokazi da bi se krivci izveli pred sud. Za to nam je potrebna bolja saradnja sa lokalnim stanovništvom", rekao je Holkeri, najavljujući mere za bolju zaštitu svedoka.

Na pitanje zašto je siguran u to da nasilnički akti proteklih sedmica nisu povezani, šef UNMIK-a je rekao da "to ne mora neizostavno da bude slučaj, jer teškoće ne postoje samo između Albanaca i Srba". "Postoje i unutaralbanski i unutarsrpski sukobi. Ne mora svaki nasilnički akt da ima etničku pozadinu", naveo je šef UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.