Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holbruk: Nesaradnja Rusije vodi u diplomatsku blokadu

Bivši američki pregovarač za Balkan i ambasador pri UN Ričard Holbruk ocenio je da nedostatak ruske saradnje može dovesti do velike diplomatske blokade kada Kosovo proglasi nezavisnost.



Holbruk je u intervjuu objavljenom na sajtu američkog Saveta za spoljne odnose (The Council on Foreign Relations) ocenio da Moskva "nije uopšte bila od pomoći", "ohrabrujući nepopustljivost Srbije i odbijajući da pomogne da se dođe do dogovora koji bi omogućio mirnu tranziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova u nezavisnost, koju je obećala međunarodna zajednica".

"SAD, Britanija, Francuska i Nemačka su već najavile da će priznati Kosovo. To će učiniti većina zemalja EU, ali ne sve. Neke će to učiniti kasnije. Rusija neće", rekao je bivši američki diplomata, ocenjujući da će biti dosta pritiska sa svih strana po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Holbruk je ocenio da će "to dovesti novu državu Kosova u nezgodnu situaciju".

"Članstvo u UN neće biti moguće sve dok su Rusi spremni da stave veto na njihov prijem. EU će morati da pronađe načine da im uputi ekonomsku pomoć, čak i dok ih ne priznaju sve zemlje EU", dodao je Holbruk.

Američki diplomata smatra da je "najvažnije da se pronađe nova osnova za nastavak prisustva međunarodnih bezbednosnih snaga NATO-a", jer "ako bi snage Alijanse napustile Kosovo, bila bi veća mogućnost za nasilje" na tom području.

Holbruk je rekao da Srbi koji žive na Kosovu neće priznati da žive u novoproglašenoj nezavisnoj državi Kosovo i da će tvrditi da su i dalje deo Srbije.

On je rekao da ne očekuje da se ponovi situacija kao u Bosni.

"Razlika između Kosova 2007. i Bosne 1992. jeste da je najpre na Kosovu velika većina (90 odsto) Albanaca, dok je u BiH postojao relativni balans između Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zatim, ne postoji više apetit za neku vrstu brutalnog i genocidnog rata, koji se desio na tom prostoru pre ne tako dugog vremena", rekao je Holbruk i dodao da ipak postoji "prava pretnja eskalacije nasilja", ocenjujući da bi na Kosovo trebalo da se upute privremeno dodatne snage NATO-a.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica treba da spreči Albance, koji budu želeli da se osvete Srbima.

"To je prava opasnost, ali ne i velika. Prisustvo dodatnih snaga NATO-a, predstavlja najbolju garanciju" da se te pretnje svedu na minimum. Bila bi takva provokacija da srpska vojska krene na Kosovo, što se teško može zamisliti, ali ove godine sve je išlo naopako u tom regionu, zbog ruskog ohrabrivanja Srba", dodao je Holbruk.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.