Izvor: Blic, 24.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Puna saradnja s Tribunalom i dalje uslov

Vlada Holandije i dalje zahteva punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom kao preduslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, potvrdio je danas za Betu portparol šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena.

"Nema promene u našem stavu. Za nas je još uvek puna saradnja sa Tribunalom osnovni preduslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom", naznačio je Ferhagenov predstavnik.

Na pitanje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << li pod punom saradnjom Beograda sa Tribunalom holandska vlada i dalje podrazumeva hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića, sagovornik Bete podsetio je na reči ministra Ferhagena da je "Mladić u avionu najbolji dokaz pune saradnje".

Istovremeno, po rečima njegovog portparola, ministar Ferhagen ostaje i pri stavu da je holandska vlada spremna da "kreativno razmišlja" o načinu na koji bi EU mogla Srbiji "pružiti ruku".

On je, međutim, kao "besmislenu" odbacio ideju da bi Holandija, uprkos neslaganju, mogla pristati da ne blokira potpisivanje srorazuma EU sa Srbijom i bez pune saradnje sa Tribunalom.

"To nije praktična mogućnost i ne bi imalo smisla zato što sve članice EU moraju potpisati sporazum", naznačio je portparol holandskog ministra spoljnih poslova.

Debatu o Srbiji, uoči ministarskog sastanka EU krajem aprila, večeras bi trebalo da bude održana i u spoljnopolitičkom odboru holandskog parlamenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.