Hofbauer: Nezavisnost Kosova fatalan udarac posleratnom poretku

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hofbauer: Nezavisnost Kosova fatalan udarac posleratnom poretku

Austrijski novinar i publicista Hanes Hofbauer, koji je izdao knjigu "Eksperiment Kosovo", predstavljenu na prošlom sajmu knjiga u Frankfurtu, smatra da jednostrano proglašena nezavisnost južne srpske pokrajine predstavlja fatalan udarac posleratnom svetskom poretku.

Hofbauer je izjavio da je svoju knjigu nazvao "Eksperiment Kosovo" zato što mu se čini da se radi o eksperimentu da se po prvi put posle 1945. nanovo definiše međunarodno pravo. "Jednostranim proglašenjem nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova krši se međunarodno pravo i zamenjuje ljudskim pravom. Međunarodno pravo je bilo potpuno jasno, a ljudsko pravo može da se tumači na razne načine. Ono je odraz ekonomske i vojne sile. To što se rešilo 1945. sada se geopolitički ponovo pomešalo", objasnio je on.

"Bombardovanjem bivše Jugoslavije bez mandata UN započeto je kršenje međunarodnog prava, a priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova okončana je epoha koja je počela 1945", podvukao je Hofbauer kojem je ovo druga knjiga o prostoru bivše Jugoslavije - "Balkanski rat" izdata 2001, i u novom izdanju 2004.

"Ja sam ekonomski i socijalni istoričar i interesuje me region u kojem je Austrija ranije vodila imperijalnu politiku, a to su i delovi Jugoslavije. Kada sagleda Kosovo, pokušaji Albanaca da se osamostale uvek su bili vezani za približavanje Austriji i Nemačkoj", dodao je Hofbauer.

Podatke kojima je potkrepio svoje tvrdnje u knjigi on je pronašao u Nacionalnoj biblioteci Austrije, koja je, kako je istakao, za taj region odlična, jer čuva podatke iz doba Austro-Ugarske monarhije.

U svojoj novoj knjizi kršenje međunarodnog prava Hofbauer tumači povratkom kolonijalizmu. On ujedno smatra da to ne koristi albanskoj strani, već samo NATO, EU i svima koji žele da vode imperijalnu politiku na Balkanu.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije jedini primer uspostavljanja imperijalne vlasti, već drugi, posle Bosne i Hercegovine.

Cilj imperijalnih snaga je da na Balkanu, slavenskom prostoru, postave neslavenske centre, da stave pod svoju kontrolu sva rudna i druga bogatstva, i ujedno da eksperimentišu u prostoru na marginama EU.

"Na tom prostoru sprovodi se politički ekeperiment kako je moguće primenjivati istovremeno izvršnu i administrativnu vlast. Ako je najviši vođa na Kosovu Holanđanin, onda imperijalisti legislativno određuju šta se radi, a potom šalju izvršnu vlast. Oni probaju društveni eksperiment, koji ne bi kod nas bio dozvoljen".

"Na Zapadu se ne mešaju izvršna i administrativna vlast, jer je podela te dve vlasti srž demokratije. Ovo što se dešava na Balkanu bi mogao biti eksperiment za nas u EU, jer su i naša društva izložena krizama ", upozorio je austrijski publicista. Hofbauer ističe da je dobro što je Srbija tražila tumačenje Međunarodnog suda pravde o jednostranoj proglašenoj nezavisnosti Kosmeta.

On je kritikovao međunarodnu zajednicu što je dopustila rat protiv bivše Jugoslavije i jednostrano proglašenje nezavisnsoti Kosova.

Austrija je, prema njegovim rečima, bez razloga bila u prvim redovima prilikom priznavanja nezavisnosti Kosova, što je bila i poslednja velika greška bivšeg kancelara Alfreda Guzenabuera. Po pitanju budućnosti Srbije, Hofbauer smatra da je u interesu EU da primi našu zemlju u svoje članstvo, koje bi bilo moguće za deset do 12 godina.

Priznavanje Kosova od strane Srbije, pri tom neće biti nikakav uslov, jer već postoji jedan primer da je to urađeno tako, a to je Kipar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.