Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće ostavka - neće ostavka

Beograd -- Predsednik skupštine Predrag Marković u ponedeljak uveče je podneo ostavku. V. Mihajlović kaže da je reč o nesporazumu.

Markovć je ostavku podneo nakon što je izglasana povreda Poslovnika o radu parlamenta, potvrdjeno je televiziji B92 iz G17 Plus. Kako saznaje B92 Marković je podneo ostavku iz moralnih razloga, jer kada je stupao na dužnost predsednika skupštine rekao je da će parlament voditi po poslovniku i zakonu.

Kako je danas izglasana povreda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslovnika Marković je usmeno pred poslanicima podneo ostavku, a sutra će to uraditi i napismeno, kažu u G17 plus.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vojislav Mihailović izjavio je da je u parlamentu došlo do nesporazuma. Nakon nesporazuma predsednik skupštine Predrag Marković je najavio da će podneti ostavku. On je novinarima u parlamentu izrazio očekivanje da skupština neće usvojiti Markovićevu ostavku.

Mihailović nije mogao da precizira na šta se tačno odnosio zahtev poslanice G17 Plus Snežane Plavšić-Stojanović da se glasa o povredi Poslovnika, ističući da je moguće da su na spornoj raspravi "radikali možda i zloupotrebili govornicu". "Niko se i ne seća, niti može da se seti šta je bilo pre dvadesetak dana... Poslanici nekako, zbunjujuće iz G17, a potom i Demokratske stranke Srbije, glasali su kao da jeste prekršio Poslovnik", rekao je Mihailović.

"To je nesporazum, predsednik skupštine je to primio, pošto je prepoznao sebe da je on tada predsedavao i smatra da je reč o nepoverenju koje je njemu izglasano i ponudio je ostavku kao moralni čin. Ja hoću da verujem da je to ostavka koju skupština neće da usvoji, koju će da anulira", dodao je Mihailović.

Kršenje Poslovnika prijavila je zamenica šefa poslaničke grupe G17 Plus Snežana Plavšić-Stojanović, uz obrazloženje da je jedan poslanik Srpske radikalne stranke uvredio predstavnika Ministarstva zdravlja tokom rasprave o zakonima u oblasti zdravstva. I više poslanika je izjavilo po okončanju sednice da je došlo do zabune i da se izglasavanje povrede Poslovnika nije odnosilo na Markovića.

Poslanici su večeras, nakon što su izglasani svi zakonski predlozi, glasali o povredama Poslovnika tokom dvonedeljne skupštinske rasprave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.