Izvor: B92, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li se birati i novi predsednik

Beograd -- Tokom nedelje bi trebalo da započnu pregovori kada će i na kojim nivoima biti održani izbori. Tadić za istovremene izbore.

Vladajuća koalicija za sada pristaje samo na parlamentarne izbore, dok, s druge strane, Demokratska stranka ne prestaje da insistira na predsedničkim izborima. Spekuliše se da bi predsednik Srbije Boris Tadić mogao da podnese ostavku i time, zapravo, prisili vladajuću koaliciju da raspiše i predsedničke izbore.

"Ovo je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpuno nenormalna politička situacija. Godinu dana slušamo kako svi jedva čekaju nove predsedničke izbore kako bi podneli, jer su svi jako dobri i kvalitetni, i sad kad ja nudim predsedničke izbore što pre, sada niko neće predsedničke izbore", kaže Tadić.

"Hoću, dakle, predsedničke izbore i ne dam, ne dozvoljavam drugim političarima da se izvuku. Hajde da vidimo, da stanemo na crtu pa da vidimo ko je bolji", rekao je Tadić.

Na pitanje novinarke B92 da li to znači da je spreman da podnese ostavku, Tadić je kazao: "Nemojte da mi slabite poziciju. Ako kažem da sam spreman da podnesem ostavku, ja sam oslabio svoju poziciju. Ja nisam čovek koji slabi svoju poziciju, hoću da je pojačam. Insistiram na predsedničkim izborima".

Blic: Predsednički izbori najranije početkom februara

Sutrašnji "Blic" piše da bi predsednički izbori mogli da budu održani tek početkom februara. Taj list, pozivajući se na neimenovan izvor iz Vlade, piše da će, ako Tadić podnese ostavku posle usvajanja novog ustava, predsednički izbori biti raspisani u najdužem mogućem roku od 90 dana od dana podnošenja ostavke, a parlamentarni bi, ipak, bili održani u decembru.

Naime, član 120 Predloga novog ustava predviđa da se izbori za predsednika Srbije, u slučaju prestanka mandata pre isteka vremena na koje je biran, moraju održati u roku od 90 dana od prestanka mandata predsednika Republike.

Iz Vlade Srbije je zato, kako se navodi, poručeno Tadiću da će narednih dana morati da se napravi konkretan dogovor o tome koji izbori i kada će biti održani.

SRS: Većina da ima svog kandidata

Iako su do nedavno iskazivali spremnost za izbore na svim nivoima, danas se od radikala mogao čuti nešto drugačiji stav.

Tomislav Nikolić kaže da je neophodno raspisati parlamentarne izbore, omogućiti skupštinskoj većini da formira vladu, pa da ta vladina većina na predsedničkim izborima ima i svog kandidata.

"Ono što želim Srbiji jeste da se ne svađaju predsednik države i predsednik vlade i idealno bi bilo kada bi ta vladajuća većina u parlamentu obezbedila da i njen kandidat za predsednika republike bude izabran. To bi vam bilo kao da je parlament izabrao predsednika", smatra Nikolić.

"To je ono što SRS želi, ali ako je Boris Tadić konačno zaključio da loše obavlja svoju dužnost i da treba da podnese ostavku, želim mu da je odmah podnese, iako bi bilo dobro da još neki mesec uživa u mandatu, pošto ga više nikad neće osvojiti", kaže Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.