Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti prevremenih parlamentarnih izbora u Vojvodini

Novi Sad -- Rezultati decembarskih izbora na teritoriji Vojvodine mogli bi da utiču na raspisivanje prevremenih izbora za pokrajinski parlament. Budući da se radi o izbornoj godini, pojedini političari smatraju da pre raspisivanja izbora treba promeniti postojeće izborne zakone. Potpredsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši smatra da nema potrebe da izbori budu održani pre zakonski propisanog roka, u septembru 2004. "Nije vanredna situacija u Pokrajini, u Izvršnom veću, dakle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi funkcionišemo. Ako pođemo od te činjenice, onda je jasno da su vanredni izbori nepotrebni", kaže on.

Trenutna slika pokrajinskog parlamenta, formiranog krajem 2000, potpuno je drugačija nego rezultati na decembarskim izborima. Borislav Novaković iz Demokratske stranke smatra da je pre izbora potrebno doneti nov Izborni zakon. "Postoji jedan problem koji je od suštinskog značaja, a to je izborni sistem. On je dvokružni s tri kandidata u drugom krugu. To je pravila prethodna Skupština, on je nekorektan, a treba se opredelikti za čist većinski sistem ili za proposrcionalan", kaže on.

Većina aktera na vojvođanskoj političkoj sceni slaže se da nova izborna pravila moraju da uvaže multietničnost Vojvodine kako bi sve, ili bar najveći deo nacionalnih zajednica, bio zastupljen u pokrajinskoj skupštini. Velibor Radusinović iz Demokratske stranke Srbije kaže da bi predlog DSS bio da sistem bude "proporcionalan s cenzusom i s pozitivnom diskriminacijom manjina, odnosno garantovan broj mesta za manjine koje ne pređu cenzus", smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.