Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li biti opoziva Budimirovića

Svilajnac -- Opštinska izborna komisija u Svilajncu poništila raspisivanje referenduma za opoziv predsednika opštine Dobrivoja Budimirovića.

Time je ta komisija poništila svoje rešenje, doneto pre nedelju dana, o raspisivanju referenduma za 2. septembar i praktično ceo postupak za opoziv vratila na početak. Predsednik Opštinske izborne komisije Radan Zindović je novinarima izjavio da je Komisiji dostavljeno više izjava građana, koji tvrde da nisu potpisali inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za opoziv, a njihovo ime se našlo na spisku.

Zbog toga je Komisija donela zaključak o obnovi postupka za opoziv Budimirovića. Zindović nije želeo da kaže o koliko je građana reč.

Kako je izjavio predsednik Okružnog odbora Demokratske stranke Predrag Milanović, koalicija koja traži opoziv Budimirovića, a koju čine DS, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Vlaška demokratska stranka, čim dobije odluku komisije, tražiće od Opštinskog suda da odluku stavi van snage.

Ta koalicija će se obratiti i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tražiti zaštitu 2.661 građanina Svilajnca čiji su potpisi priznati kao validni za opoziv Budimirovića, što je 11 više od potrebnih 2.650 potpisa, kaže Milanović.

Milanović kaže kako je komisija saopštila da je utvrdila da ima potpisa koji nisu validni, ali navodi da opozicija neće dozvoliti da dođe do novog prikupljanja potpisa.

"Taj potez Opštinske izborne komisije liči na izbornu krađu u Srbiji 1996, kada su komisije posle lokalnih izbora i pobede koalicije Zajedno poništavale sopstvena rešenja. Sada se želi da se raspisivanje referenduma prolongira u nedogled", kaže Milanović.

Opštinska izborna komisija u Svilajncu je i prethodno rešenje o raspisivanju referenduma donela posle presude Opštinskog suda u tom gradu da su ispunjeni svi uslovi da se oko 26.500 građana te opštine izjasni o poverenju Budimiroviću. Budimirović je ranije izjavio da među potpisima za njegov opoziv ima i potpisa onih koji su umrli ili su u inostranstvu.

Opozija u Svilajncu smatra da je Budimirović zaustavio razvoj grada i da strani partneri s njim i ne žele da pregovaraju o ulaganjima u opštinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.