Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li DS „roditi“ još jednu stranku

Da li ima šanse da se i sada, posle izbornog neuspeha, iz Demokratske stranke izdvoji nova stranka? Ovo pitanje je postavila pre svega intelektualna javnost i ono je imalo velikog odjeka u medijima.

Do sada su se iz stranke oglasili Zoran Živković, premijer posle ubistva Zorana Đinđića, i Goran Ješić, funkcioner DS-a i potpredsednik Vlade Vojvodine, sa idejom da predsednik stranke podnese ostavku, a Ješić je otišao i dalje tražeći da i celo rukovodstvo podnese ostavku, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi svi mogli ravnopravno da učestvuju u stranačkim izborima – što, inače, nije ni po Statutu.

Odgovorio je Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a. „Neće biti nikakvog kraha DS-a. Ali, svako ko bi sada pokušao da iz stranke izađe, pokušavajući da sam pravi novu, sigurno bi doživeo krah. Mislim da se u DS-u mora voditi debata, pa da vidimo kako ćemo delovati kao opozicija. Ali, u svakom slučaju, ponašanje, zadatke, konkretne ciljeve… to ćemo morati da odredimo u skladu s novim položajem i okolnostima.”

Milan Nikolić, sociolog, kaže da je Demokratska stranka imala nekoliko otcepljenja dela partije i da je svaki put posle toga izašla jača, kao da se oporavila. „Ne verujem da će se iz DS-a izdvojiti deo članstva i oformiti nova stranka, jer za to nema racionalnog razloga. Srpska napredna stranka je to uspešno uradila kada se izdvojila i Srpske radikalne stranke. SNS je za to imao razloga, a jedan je bio taj što radikali nisu hteli u EU i to im je zamerala međunarodna zajednica. Teško da bi sada mogao da se ponovi taj koncept.”

O tome da li se nazire „lik” koji bi mogao da otcepi deo stranke, odnosno da li smo ga već „videli” ili se još ne zna ko će to eventualno biti, Nikolić kaže da se Zoran Živković, nekadašnji funkcioner stranke, stalno poziva na Zorana Đinđića, ubijenog premijera, a da je to isto kao da se poziva na Tita. Što se tiče Gorana Ješića, on smatra da Vojvođani već imaju jednu relativno samostalnu stranku u Vojvodini.

On kaže da je sve ovo što se dešava u DS-u i oko njega normalno kada stranka izgubi na izborima. „Iza svega toga stoji ista grupa tajkuna koja je pomogla naprednjacima da dođu na vlast. DS se brzo približio Evropskoj uniji, a to donosi novi pravni i ekonomski režim, stroži su zakoni. Tajkuni nisu za to, ali opet EU nije daleko, a oni ne bi to dok nisu spremni da zarade na tome. Zato nastavljaju kampanju protiv DS-a. SNS je pobedio sa oko dva odsto glasova više i ne znaju koliko će nova koalicija trajati. Mogao bi DS da se vrati na vlast. Zato stalno potkopavaju DS.”

Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih nauka, kaže da bi političkim oponentima odgovaralo da se DS oslabi. „Cepanje se podstiče spolja. Unutar stranke nisam video takve porive. A ako bi došlo do cepanja, malo bi moglo da se otcepi, na primer kao kada se LDP odvojio. Nova stranka time ništa ne bi dobila ali bi se DS oštetio.”

Poredeći iskustva iz Evrope s našom političkom scenom, Pribićević kaže: „DS je u ozbiljnoj i teškoj situaciji i treba da preispita svoju politiku. Stranka je predugo bila na vlasti, a ljudi se zasite iste politike. Za svaku stranku je lekovito ako ode u opoziciju. To se dogodilo nemačkoj CDU u koaliciji, Konzervativnoj stranci i laburistima u Velikoj Britaniji, koji su na vlasti bili tri mandata i izgubili programski identitet. Nešto slično se desilo DS-u. Odlazak u opoziciju otvara nove mogućnosti, ali cepanje ne bi bilo dobro za Srbiju, sve bi se usitnilo, a SNS mora da ima opoziciju. Ne valja da je nema i da se sve usitni.”

Vladimir Vuletić, sociolog, kaže da velika stranka ima široku lepezu ideoloških pozicija i to je i u korenu uspeha i u korenu neuspeha. „Sve te velike razlike privlače šarenoliku publiku a to u nekom momentu može da dovede do pucanja. U modernim strankama se prave frakcije koje čekaju svojih pet minuta. Kod nas su stranke liderske i zato se cepaju. Zbog toga su veće stranke bile žrtve.”

Vuletić kaže da DS prvo treba da se konsoliduje. „Priča o neslaganjima u stranci nije od juče i nije vezana za izbore. O tome je bilo priča i pre dve godine. Da imaju snažne frakcije saznavali smo iz stranke. Međutim, svako ozbiljan će pokušati da očuva stranačko jedinstvo. Do sada je najveće cepanje bilo kada se DSS izdvojio po nacionalnoj liniji, s LDP-om je bio liderski akcent izraženiji.”

Vuletić kaže da je logično sagledati rezultate izbora. „Možda može da dođe do promena u stranci, ali ne i do cepanja – za to nema osnova. Veliki je posao napraviti infrastrukturu stranke, ali ne isključujem mogućnost da se neko odluči i na to. Ne znači ni da ćete stranku oslabiti ako se cepa, može i da osnaži. Ali ako bi se neko otcepljivao morao bi da ima ozbiljnu priču zašto to radi.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U DS zaboravili kako je biti u opoziciji

Izvor: Blic, 12.Avg.2012, 08:01

Demokratska stranka nakon izbornog neuspeha deluje kao organizacija čije je članstvo pomalo zaboravilo kako je to biti u opoziciji. Više se bave problemima unutar stranke, a manje politikom, ne organizuju konferencije za novinare niti akcije i izuzev debata u parlamentu, njihov izostanak je uočljiv...

Nastavak na Blic...

"DS i dalje u postizbornom šoku"

Izvor: S media, 12.Avg.2012

Više se bave problemima unutar stranke, a manje politikom, ne organizuju konferencije za novinare niti akcije i izuzev debata u parlamentu, njihov izostanak je uočljiv u svakom drugom javnom prostoru...Funkcioneri DS sa kojima je “Blic” razgovarao pravdaju se objašnjavajući da je razlog tome...

Nastavak na S media...

"DS i dalje u postizbornom šoku"

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 11:00

Demokratska stranka nakon izbornog neuspeha deluje kao organizacija čije je članstvo pomalo zaboravilo kako je to biti u opoziciji, piše "Blic"...Središte Demokratske stranke u Krunskoj ulici..Više se bave problemima unutar stranke, a manje politikom, ne organizuju konferencije za novinare niti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.