Hitni postupak za budžet onemogućio amandmane APV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hitni postupak za budžet onemogućio amandmane APV"

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da je zbog odluke Vlade Srbije da Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu u skupštinsku raspravu uđe po hitnom postupku, bez javne rasprave i u kratkim rokovima, Skupština Vojvodine onemogućena da podnošenjem amandmana iskaže svoje neslaganje sa tim predlogom i nepoštovanjem Ustavom utvrđenog minimalnog obima budžeta pokrajine.

"Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu Vlada Republike Srbije usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 2. decembra 2015. godine i uputila Narodnoj skupštini tek 4. decembra 2015. godine, u petak, kada je i objavljen na sajtu Narodne skupštine i to u podnevnim časovima. Ovo je jedan od razloga da za javne finansije Republike Srbije kažemo da su 'tajne javne finansije'", ocenjuje se u saopštenju.

Kako se dodaje, krajnji rok za podnošenje amandmana bio je utorak 8. decembar 2015. godine, u 13 časova, a da bi Skupština APV uložila amandmane bilo je neophodno da se u roku kraćem od 96 časova oni pripreme i održi sednica pokrajinskog parlamenta koja bi te amandmane uputila republičkom parlamentu.

"Hitan postupak donošenja Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu ima za posledicu umanjenje demokratskog potencijala parlamenta, isključenje uticaja šire javnosti u tok pripreme budžeta i njegov sadržaj, kao i nemogućnost da Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine blagovremeno podnese amandmane na njegov tekst", zaključuje se u saopštenju Sekretarijata za finansije APV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pokrajina onemogućena da podnese amandmane

Izvor: Beta, 09.Dec.2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije optužio je Vladu Srbije da je predlogom Skupštini Srbije da se zakon o budžetu donese po hitnom postupku želela da onemogući Skupštinu Vojvodine da podnese amandmane i da tako i zvanično iskaže neslaganje zbog nepoštovanja Ustavom utvrdjenog minimalnog obima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.