Hitna sednica parlamenta o Kosovu

Izvor: B92, Tanjug, 25.Jul.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitna sednica parlamenta o Kosovu

Beograd -- Predsednica Skupštine na zahtev Vlade Srbije za sutra zakazala hitnu sednicu parlamenta povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Vanredno zasedanje imaće samo jednu tačku dnevnog reda - Predlog odluke o mišljenju MSP-a kao i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Taj dokument će poslanicima obrazložiti šef diplomatije Vuk Jeremić. Predsednica Skupštine pozvala je na sednicu predsednika Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i šefa pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde Dušana Batakovića.

Tačno u podne, poslanici Skupštine Srbije počeće raspravu o samo jednoj tački dnevnog reda koju je uputila Vlada Srbije - Predlogu odluke Narodne skupštine o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca”, navodi se u predlogu odluke.

Skupštinskom odlukom definiše se i naredni korak srpske spoljne politike.

"Narodna skupština izražava podršku Vladi u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju”, piše u dokumentu koji je Vlada prosledila parlamentu.

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić – Dejanović, smatra da je važno da parlament na sutrašnjoj sednici pokaže jedinstvo.

"Parlament će sutra u 12 sati raspravljati o predlogu odluke i naravno da je izuzetno važno da pokaže jedinstvo, da svi subjekti ispolje veliki stepen zrelosti kod ovako važnog pitanja s jedne strane. Ja sam pozvala da sednici prisustvuje i predsednik Republike Boris Tadić i predsednik našeg pravnog tima gospodin Bataković”, kaže predsednica Skupštine.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija kaže da će sednica pokazati da li postoji svest o odgovornosti i vlasti i opozicije.

"Ja očekujem da će svest o našoj odgovornosti prevladati sutra bez obzira što će sigurno to biti dobar povod za napade i kritiku. Ali treba imati na umu da mi ovom rezolucijom šaljemo poruku onima koji treba da odlučuju o sudbini tog pitanja”, kaže ona.

Opozicija je još ranije zahtevala održavanje sednice sa Kosovom na dnevnom redu, a zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić kaže da će poslanici SNS-a učestvovati u raspravi.

"Mi ćemo kritikovati vlast za ono što su loše učinili. Nama su uvek važniji bili interesi građana i zemlje. O tome kako i na koji način će glasati poslanici SNS-a odluku će doneti Predsedništvo, najuže rukovodstvo, u ranim jutarnjim satima”, najavljuje on.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je ispraznim pokušaje vlasti da u parlamentu dođe do konsenzusa oko preloženog dokumenta.

"Biće to samo još jedna demonstracija pogrešnog načina na koji vladajuća koalicija navodno štiti teritorijalni integritet zemlje", rekao je Aligrudić Tanjugu, ocenjujući da je vlast odgovorna za "negativno mišljenje" MSP-a.

"Izabrano je pogrešno pitanje, a korišćena su i pogrešna sredstva, a sutrašnja rasprava će biti samo osnov za dalja pogrešna postupanja", rekao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da će odluku da li će SRS podržati eezoluciju doneti na poslaničkom klubu, pošto poslanici budu imali uvid u celokupan tekst tog dokumenta.

On je zamerio što parlamentarnim stranama nije pružena mogućnost da zajednički dođu do kompromisnog rešenja rezolucije koju bi podržale sve parlamentarne stranke i koja bi, samim tim, imala punu podršku građana.

"Ovako nam je pronađen princip - uzmi ili ostavi", kazao je Todorović Tanjugu.

Ipak, SRS neće učiniti ništa što bi na bilo koji način dovelo Srbiju u položaj da bude optužena da opstruira mogućnost da se nađe rešenje, poručio je Todorović.

A Liberalno-demokratska partija već je odlučila da neće podržati vladin Predlog odluke jer se njome, kako navodi poslanica te stranke Vesna Pešić, podržava i produžava pogrešna politika.

"U najmanju ruku bi moralo da se preispita, bar jednim kritičkim osvtrom... Ne traži LDP ostavku Vlade niti bilo čiju glavu, ali zar sada nije normalno - posle odluke MSP-a, kad smo i u novinama čuli sijaset nekih ekspertskih mišljenja - zar ne bi bilo normalno da sednemo i kažemo hajde da naučimo nešto iz ovog iskustva”, pita se ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.